Samuelssons succé – ny tvåa i totala världscupen

Sista sprinttävlingen för säsongen. Då knep Sebastian Samuelsson tredje platsen – nu är svensken ny tvåa i den totala världscupen inför helgens avgörande. –Jag gör ett jättebra lopp, säger han till SVT.

Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Skidskytte2022-03-18 16:42

Den svenske skidskyttestjärnan var även snabb i spåret, en fart som räckte till en tredje plats.

Mot Sturla Holm Lægreid fanns det däremot ingenting att göra. Norrmannen, även han sköt fullt, var överlägset snabbast i spåret och vann sprinten i Holmenkollen: 26,5 sekunder före Samuelsson i mål.

– Ska jag vara ärlig har det känts dåligt hela veckan, fysiskt. Jag har bara gått och väntat på att jag ska bli sjuk, jag visste att jag på något sätt var tvungen att skjuta bra. Jag lyckades plocka fram det och det är jag glad för, säger Samuelsson till SVT.

Fransk monsteråkning

Samuelsson såg länge ut att sluta tvåa, men efter monsteråkning av världscupsegraren Quentin Fillon Maillet fick Samuelsson nöja sig med tredje plats, fyra sekunder bakom fransmannen.

– Jag gör ett jättebra lopp i dag, det var några veckor sedan jag var på pallen. Sjätte pallplatsen för säsongen. Jag är med och fajtas om pallplatsen i den totala världscupen, jag gör verkligen ett bra lopp i dag och det är så himla skönt att skjuta fullt, säger Samuelsson.

Rysare avgör

Då en annan fransman, Émilien Jacquelin, stod för en mindre bra insats blev han även passerad av Samuelsson i den totala världscupen. Samuelsson är nu tvåa i totala världscupen inför helgens två avslutande lopp, åtta poäng före just Jacquelin. Men det är tajt. Ytterligare två poäng bakom Jacquelin placerar sig Lægreid – och fyra poäng bakom honom Vetle Sjåstad Christiansen.

Övriga svenskar i fredagens sprint: Martin Ponsiluoma 10:a, Malte Stefansson 34:a, Jesper Nelin 56:a, Oskar Brandt 74:a.

Världscupavslutningen fortsätter med jaktstart på lördag och masstart på söndag.

Fakta: Topp fem i herrarnas totala världscup

1) Quentin Fillot Maillet, Frankrike, 924 poäng.

2) Sebastian Samuelsson, Sverige, 644.

3) Émilien Jacquelin, Frankrike, 636.

4) Sturla Holm Lægreid, Norge, 634.

5) Vetle Sjåstad Christiansen, do, 630.


Fakta: Hur världscuppoängen delas ut

De 40 bästa i varje världscuplopp får poäng.

Där får exempelvis ettan 60 poäng, tvåan får 54 poäng, trean får 48 poäng, fyran får 43 poäng och femman får 40 poäng.

Den som kommer sist, det vill säga plats 40, får en poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!