"Ser ut som sporten håller på att implodera"

Det går bra för skidskyttet – samtidigt har längdåkningen motvind. SVT-experten Björn Ferry, med bakgrund i båda sporterna, säger: ­– Det ser ut som att hela sporten håller på att implodera.

SVT:s expert Björn Ferry under Sverigepremiären i skidskytte i helgen.

SVT:s expert Björn Ferry under Sverigepremiären i skidskytte i helgen.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Skidskytte2022-11-14 05:00

Sverigepremiären i skidskytte i Idre har just avslutats. OS-guldmedaljören Björn Ferry, som nu är expertkommentator i SVT, blickar ut över spårområdet där elitåkare i längd och skidskytte tränat tillsammans de senaste veckorna.

Men Ferry, som var skidåkare på toppnivå fram till 2001 innan han satsade på skidskytte, säger att sporterna numera lever i helt olika världar.

Rätt konstruktion

Han hyllar skidskyttets familjära känsla.

– Inom skidskyttet kommer detta hela vägen uppifrån. Det är inte bara här (i Idre). Det är IBU (Internationella skidskytteförbundet) som konstruktion. Vill du hålla på med skidskytte så är det inom den familjen som alla är. De små nationerna har stöd. Alla är med. Prispengarna är jämnt fördelade mellan könen. Det har det alltid varit. Det är lönsamt att vara arrangör. Alla vill vara en del av den här grejen.

Han fortsätter:

– Medan Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet) är lite mer som Fifa (Internationella fotbollsförbundet). Där är en annan misstänksamhet. Ska man bryta sig ur? Tänk om några storstjärnor vill köra vissa långlopp och hoppa över världscupen. Hur ska de mota det? Det kan man inte.

TT: Är du orolig för längdskidsporten?

­– Ja. Där är som att hela sporten håller på att implodera. Nu kan lika gärna långloppscupen ta över. De kan också ha sprinttävlingar, uppförsrace och liknande, säger Björn Ferry.

Han syftar på att långloppscupen Ski Classics har arrangerat sprintliknande etapper med banor som går uppför ett berg och rena lagtempon, likt cykelsporten.

TT: Jämför längdskidsportens problem med skidskyttet?

– Skidskyttet har inga problem förutom kriget och Ryssland som inte får vara med. Men inte som organisation. Att det är 20 stafettlag i varje stafett. I längd är det sju lag och tre från Norge. Det är medveten politik bakom detta. Det råkar inte vara så här.

Pampvälde

TT: Vad är problemet inom längd, anser du?

– Det är ett pampvälde och att det är så många som ska göra en massa utan att ha någonting för det. Åkarna är inte nöjda. Arrangörerna är inte nöjda. Vilka är det som är nöjda? Man byter tävlingsdiscipliner kors och tvärs, hit och dit. Det är ingen publik på tävlingarna.

Björn Ferry förstår inte varför Fis har sålt ut tv-rättigheterna till ett kommersiellt tv-bolag.

– De (Fis) väljer att gå för pengarna i stället för att se till vad som är bäst för sporten. Det måste vara värdelöst att gå till någon kanal där bara en tredjedel av tittarna finns kvar. Hur kan det vara bra för längdsporten? Det är ett stort misstag.

Underbetyg

Björn Ferry poängterar att ett sätt för längdskidsporten att vända trenden är en ökning av världscupens status:

– Man måste säkerställa att de största stjärnorna är med (i världscupen). Har världscupen någon status? De flesta åker ju bara en handfull tävlingar. De satsar ju inte på världscupen, säger Björn Ferry och erkänner att han sörjer utvecklingen i längdskidsporten:

– Ja, eftersom jag är uppvuxen med skidåkning.

Fakta: Björn Ferry

Ålder: 44 år.

Bor: Storuman.

Karriär: Längdåkare till 2001. Blev sedan skidskytt. Har ett OS-guld från Vancouver 2010 och ett VM-guld från Antholz 2007. Har dessutom tagit ett VM-silver och ett VM-brons. I världscupen har han sju delsegrar.

Övrigt: Är gift med Heidi Andersson, mästare i armbrytning och är expertkommentator i SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!