Skidsporterna har i flera år försökt att införa förbud mot den miljöfarliga fluorvallan. Problemet har varit att hitta testmetoder för att avslöja eventuella fuskare. Först nu tror man sig att ha hittat en tillförlitlig metod och förbudet har införts.
– I och med att det tagit så pass lång tid vet vi att det funnits svårigheter att få till ett system som funkar. Men man får också lov att lita på att de nu har ett system som funkar, säger Elvira Öberg.
Testprocessen prövades vid världscuptävlingarna i Östersund i mars.
– Processen funkade då väldigt bra och man var väldigt nöjd från såväl arrangörshåll som från det internationella förbundet, säger Ulrika Öberg som är nationell chef i Svenska skidskytteförbundet och ledamot i tekniska kommittén i Internationella skidskytteförbundet IBU.
"Lita på systemet"
Hanna Öberg säger att hon inte lägger något fokus på riskerna med fusk.
– Jag kan inte ställa upp i en tävling och tro att de jag tävlar mot inte gör det på samma villkor som jag, säger hon.
– Jag kommer helt enkelt att lita på systemet.
Systrarna och landslagsstjärnorna Hanna och Elvira Öberg menar att fluorförbudet framför allt kommer att påverka landslagets vallare.
– Det är för dem som det blir en stor omställning och jag har väldigt stort förtroende för dem, säger Hanna Öberg.
– Det kommer kanske att vara ännu viktigare med vilket skidpar man åker på och vallarna får kanske jobba mycket med strukturen på belaget. De delarna kommer förmodligen inte att få en mindre roll.
Märks när det är blött
Det är framför allt vid blöta och smutsiga förhållanden i skidspåren som det kommer att märkas att fluorvallan är borta.
– Då kommer det inte att gå lättare att åka skidor, så är det ju. Men man får hoppas att utvecklingen av de fluorfria produkterna, som har gått framåt, kommer att gå framåt ännu mer och kan konkurrera med de fluorprodukter vi använt tidigare, säger Elvira Öberg.
Landslagstränaren Johannes Lukas säger att han känner sig trygg med att övergången till fluorfria vallor ska gå bra.
– Vi har ett enormt bra vallagäng som jobbar stenhårt med det och som också har kontakt med IBU. Jag känner mig trygg med att de löser alla stora frågor. Och i slutändan kan vi tränare och aktiva bara hoppas att kontrollmaskinen funkar tillräckligt bra och att det blir rättvist, säger han.