Skyttefiasko i jaktstarten: "Kunde knappt träffa tavlan"

Nio missade skott. Då kunde inte ens snabbast åktid rädda Martin Ponsiluoma i jaktstarten. Samtidigt bommade Sebastian Samuelsson fem gånger. –Jag kunde knappt träffa tavlan känns det som, säger Ponsiluoma.

Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-13 12:31

De svenska skidskytteherrarnas medaljförhoppningar inför OS-jakten i Zhangjiakou grusades snabbt. Både Samuelsson och Ponsiluoma, som gick ut i stort sett samtidigt som femma och sexa, hade en riktigt tung dag i stundtals ganska luriga förhållanden på skjutvallen.

Sebastian Samuelsson bommade ett skott i första liggskyttet, två i det andra följt av ytterligare två bom i det första ståskyttet. Fem bom och loppet kört för Samuelsson, även om han snyggade till siffrorna genom att skjuta fullt i sista.

Samuelsson blev åtta, slagen med mer än tre minuter.

"Inte alls bra"

Ännu värre gick det för Martin Ponsiluoma. Han bommade nio av sina femton första skott. Även han avslutade sedan med en felfri skjutserie, men det var så dags då. Ponsiluoma åkte i alla fall i mål som elva, tack vare hög klass på skidåkningen.

– Det var väl inte det loppet jag ville ha, det är en bra placering men jag ville mycket mer. Nio bom var inte alls bra i dag, säger han till TT och andra medier.

– Jag kunde knappt träffa tavlan känns det som.

Vinden tilltog efter inskjutningen och bytte dessutom riktning, vilket ställde till det extra mycket.

– Det var väldigt svårt där ute. Jag hade svårt i tre serier och sedan hade jag tur med vinden i sista. Det var väldigt mycket lotto där ute, säger Ponsiluoma.

Franskt guld

Johannes Thingnes Bø gick ut i ledning efter guldet i sprinten, men pangade också bort sig från medaljstriden. Sju bom totalt och en femteplats till slut för norrmannen.

Men det gick att skjuta bra. Fråga bara Quentin Fillon Maillet. Fransmannen stod för en mäktig uppvisning på vallen, prickade rätt med alla 20 skott och åkte upp sig från andraplatsen till ett överlägset guld.

– Det är otroligt imponerande. Vi andra här får nog skylla oss själva att vi hjälper honom så jäkla bra. En välförtjänt seger, säger Sebastian Samuelsson.

Samuelsson hade ett silver att försvara från jaktstarten i Pyeongchang 2018. Men med fem bom blev det en omöjlighet.

– Nja, det var roligare för fyra år sedan. Ungefär så. Jag tycker att jag krigar på bra, det är någon eller några bom för mycket för att vara med och fajtas om det. Jag är egentligen besviken med det, samtidigt gör jag vad jag kan i dag, säger han.

Tarjei Bø, Norge, tog silver, 28,6 sekunder bakom Fillon Maillet, och bronset gick till ryssen Eduard Latypov.

Snart stafett

Jesper Nelin, tredje svensk i loppet, körde upp sig från 55:e till 31:a plats.

– I herrarnas lopp var det svåra förhållanden, det måste man säga, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

– Så klart är det för många bom på slutet. Men ”Ponsi”, jag är imponerad att han klarar av mentalt att sätta snabbast åktid efter nio bom. Det gör han jättebra.

Närmast väntar nu stafetten – där Sverige är regerande mästare. Men det blir svårt att upprepa om det inte blir ordning på skyttet, medger Sebastian Samuelsson.

– Det är klart att det är lite som talar för att vi ska vinna på tisdag, säger han.

– Men det var ganska lite som talade för att vi skulle vinna i Pyeongchang också. Kunde vi vinna då kan vi göra det igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!