Stefansson: "Åkte på en höjdsmäll"

Malte Stefansson, 21, fick tidigare i veckan den sista platsen herrtruppen till Peking. Om han ska få chansen i OS finns det en del att jobba på, om man säger så. De två milen på hög höjd sätts bäst in på erfarenhetskontot. –Man lär sig mycket. Nästa gång kanske jag ska gå ut lite mer kontrollerat och göra mitt eget lopp.

Malte Stefansson hade ingen bra dag i Antholz. Arkivbild.

Malte Stefansson hade ingen bra dag i Antholz. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2022-01-20 16:22

Landslagskompisarna Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Peppe Femling valde bort det sista världscupevenemanget inför vinterspelen i februari.

Stefansson kanske borde ha resonerat på samma sätt.

Det var inte direkt gryende OS-form Stefansson visade upp över de 20 kilometerna i Sydtyrolen. Snarare kan det mesta bara bli bättre veckorna fram till OS, där han är påtänkt som eventuell stafettåkare.

Brände åtta skott

20 kulor lämnade bössan.

Åtta nådde inte sitt mål.

Och ben, armar och lungor mådde inget vidare i den tunna luften.

– Det gick bra första varven sedan kom verkligheten ikapp en och jag åkte på en rejäl höjdsmäll. Jag vet inte riktigt varför jag bommar. Det var en dålig dag på jobbet, säger Stefansson till SVT.

En sådan hade även Oskar Brandt. OS-reserven sköt ännu sämre. Han hade nio missade skott. Även Brandt led av att tävla på den höga höjden.

– Man är andfådd och väldigt ansträngd när man kommer in på vallen. Jag hade svårt att få någon stabilitet. Man är seg i kroppen och har inte den där rappheten i kroppen som på lägre höjd, säger Brandt till SVT.

Tappade fokus

Gabriel Stegmayr verkade länge inte ha några som helst problem med förhållandena i Antholz.

Inför det sista skyttet hade han 15 fullträffar, men på sista vallen kom tre bommar – och chansen till karriärens främsta placering i världscupen försvann för 33-åringen.

– Efter första bommen på sista stå tappade jag fokus helt. Jag klarade inte att hålla ihop det i skallen.

Skidåkningen? Den beskriver han så här:

– Det var fruktansvärt dåligt i spåren.

Han rasade ned till 67:e plats, men blev trots det bäste svensk. Simon Hallström kom 83:a med sju missade skott och följdes av Stefansson (89:a) och Brandt (97:a).

Pricksäker ryss

Anton Babikov satte samtliga sina 20 skott och tog karriärens andra världscupseger.

– Det har varit en uppförsbacke den här säsongen, så för mig var det härligt att kunna visa den här nivån. Jag är inte med i det olympiska laget, men vi får se hur det blir, säger ryssen, som är uttagen som OS-reserv, till SVT.

Babikov var 9,7 sekunder före norrmannen Tarjei Bø.

På fredagen avgörs damernas 15 km, med bland andra OS-uttagna Mona Brorsson. Hon jagar en individuell startplats i masstarten i Peking.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!