Den förra skidstjärnan inleder nu sin fjärde säsong som skidskytt. Trots att förra säsongen inte blev vad hon hoppats på, och att Sverigepremiären för en tid sedan inte blev särskilt lyckad, är hon uttagen till världscuppremiären i Östersund.
Stina Nilsson medger att förra säsongen var frustrerande, då hon som bäst nådde en 33:e plats i världscupen. Det kan jämföras med säsongen 2021-22 då hon tog en pallplats, kom trea, en gång.
– Klart det var frustrerande för man gör så många olika saker och någon av dem blev fel, men man vet inte vilken detalj som inte blev rätt. Det blev till att felsöka och jag tror att jag kom in för belastad till säsongen, säger Stina Nilsson.
– Och när man inte får svar tidigt på säsongen, så kanske man lägger på ännu mer och då tror jag att det blir ännu mer pannkaka. Så nu ska jag inte jaga det allra sista när det gäller belastning utan låta tiden ha sin gång.
Skidåkning nyckel
Något konkret, när det gäller förändringar som Nilsson gjort inför den kommande säsongen, är att hon lägger om vissa träningspass till senare på eftermiddagen.
– Jag är en morgonpigg person som gärna river av pass tidigt på morgonen. Men i skidskytte tävlar man ofta på senare på eftermiddagen. Så jag har ställt om dygnsrytmen lite.
En nyckel till förbättrad utveckling tror landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz ligger i förbättrad skidåkning.
– Det gäller att hon hittar stabiliteten i skidåkningen. Har hon tryggheten i skidåkningen blir skyttet också lättare, säger han och tar förra säsongens gigant i världscupen och i VM som exempel:
– Johannes Thingnes Bø, som är överlägsen i skidåkningen, brukar säga att han vet när han kommer in på skjutvallen att han kan bomma ett skott och ändå vinna.
Efter höghöjdslägret i Frankrike i september blev Nilsson sjuk. Det har tagit lite tid för henne att komma tillbaka och vid den svenska premiärtävlingen i Idre tidigare i november så blev hon inte bättre än 36:a respektive 25:a.
Aldrig tvivlat
Nilsson säger att hon aldrig tvivlat på att hon ska kunna bli en elitåkare i skidskytte.
– Jag vet att jag även som längdåkare hade både bra och dåliga dagar. Och jag har fått uppleva att ha varit på prispallen och vet att en bra dag kan jag vara det igen. Jag måste se till att de dagarna kommer tillbaka.
30-åringens långsiktiga plan är att få uppleva ytterligare ett OS. Hon var med i Peking 2022, som reserv, och hon fick aldrig tävla.
– Jag såg då att det inte var min sista chans att vara med på OS, säger hon.