Förra vintern gick det mesta snett för Stina Nilsson. Förutom ett EM-brons i mixedstafett, där de bästa inte deltog, var säsongen ett stort mörker.
– Jag är inte nöjd. Det var för mycket grejer som inte stämde, sammanfattar hon.
I våras analyserade hon vad som gick snett med landslagets huvudtränare Johannes Lukas. De kom fram till att Stina Nilsson fortfarande lever i en dygnsrytm som en skidåkare. Därför har hon infört helt nya dagliga rutiner med ändrade tider för intervallträningarna.
Hon anpassar sig till det faktum att skidskyttarnas tävlingar avgörs flera timmar senare jämfört med längdskidåkarnas starttider.
Utmaning med tiden
– Jag har sett att hon har haft utmaningar med de senare starttiderna. Det gäller att vara i bästa balans, energi och mentalt när det gäller. Det är en stor skillnad om man har start klockan 17.00 på kvällen i stället för 10 på morgonen. Man kan inte vara halvnervös och ladda hela dagen, säger Johannes Lukas, som noterar att Stina Nilsson fortfarande är inställd som att vara skidåkare:
– De andra skidskyttarna är mer vana vid tävlingar på sena eftermiddagar eller på kvällarna.
Det finns nästan aldrig skidskyttetävlingar som startar före klockan 15.00. De andra skidskyttarna har kört efter detta i flera år, men för Stina är detta fortfarande ganska nytt.
Inför den nya säsongen kör Stina Nilsson därför tempopassen sent på dagarna i stället för på förmiddagen, vilket tidigare varit naturligt för skidåkaren Stina Nilsson.
– Hon kör exempelvis flera intervallpass klockan 17 på kvällen i stället för klockan tio på förmiddagen som hon är van vid. Den tidsaspekten jobbar vi med det här året, säger Johannes Lukas och poängterar att flera av VM-loppen avgörs på kvällen.
Han tillägger att Stina Nilsson också tränar både för- och eftermiddagspass, men hon ska hela tiden tänka på när på dygnet tävlingarna avgörs.
”Göra skillnad”
Stina Nilsson är positiv till den här förändringen:
– Jag upplever detta som ett spännande inslag. Jag tror absolut att det kan göra skillnad för mig senare i vinter.
Stina Nilsson säger också att hon ska vara mer lyhörd för justeringar.
TT: Har du inte varit lyhörd tidigare?
– Jag kan vara bestämd. Har jag valt en riktning så går jag helst dit och tror på det tills någon motbevisar mig. Men när jag är motbevisad, och ser att jag hade fel, då är jag ändå lyhörd. Då opererar vi upp detta för att se vilka bitar som kan göras bättre, svarar Stina Nilsson.
TT: Det har ni gått tre säsonger sedan du blev skidskytt. Börjar du bli stressad i väntan på att verkligen lyckas som skidskytt?
– Jag älskar den här livsstilen. Jag vill hålla på ett tag till, så jag är inte stressad. Målet är att följa den här planen och se vad den det tag mig, säger Stina Nilsson.