Stina Nilsson skadad – borta upp till sex veckor

Bakslag för Stina Nilsson: Den nyblivna skidskytten har fått en fraktur i vänster armbåge och kan inte träna fullt på sex veckor. Framför allt påverkas skytteträningen där hon inte kommer att kunna skjuta liggande på länge. –Det är egentligen sämsta armbågen att skada,säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

Stina Nilsson under träning på rullskidor. Arkivbild.

Stina Nilsson under träning på rullskidor. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2020-08-20 13:15

Det var under ett träningspass i Östersund som Nilsson föll i en utförsbacke och landade på vänster armbåge. Den förra skidstjärnan – som inför den här säsongen bytt sport – har fått en mindre fraktur vid armbågen som behandlas med avlastning. Hon får inte använda två stavar på sex veckor, skriver skidskytteförbundet i ett pressmeddelande.

Stina Nilsson själv säger att det "känns väldigt tråkigt" att kraschen resulterade i en fraktur.

"Men jag känner mig samtidigt otroligt tacksam att jag har ett så bra team runt mig", säger hon i pressmeddelandet.

Det som påverkas mest är skyttet, där just vänster armbåge är av stor vikt för en högerskytt.

– Det är egentligen sämsta armbågen att skada. Det hade varit bättre med höger, men så är det, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Vi håller på att titta på vad vi kan göra och där är Stina jättebra på att se möjligheter. Som ett exempel kommer vi att kunna skjuta sittande på en bänk, där hon inte behöver använda vänster armbåge.

"Inte riskera något"

Hon kommer att sitta med ett litet stöd framför sig, berättar Chabloz.

– Då kan hon hålla med högerhanden precis som vanligt och andas, rikta och göra en bra avfyring. Så det blir bra.

Skyttetränaren tror också att det stående skyttet kommer att fungera snabbare än det liggande.

– I ligg så ligger hon med jättemycket vikt på vänster armbåge så det kommer dröja ett tag. Och vi kommer inte heller att riskera något.

TT: Hur viktig är vänster armbåge i det liggande skyttet?

– Den är grymt viktig. Du ligger kanske med 60-70 procent av överkroppsvikten på vänster armbåge. Och du är väldigt öm i armbågen. Så det var oflyt, men det kunde ha varit sämre också.

"Vanskligt"

Carl-Johan Bergman, tidigare landslagsskidskytt och numera expert i Radiosporten, menar att det viktigaste nu är hur det går med skytteträningen.

– Det som hon inte vill är att få ett avbräck i skjutningen för det är det som är nytt för henne och kräver nötning med många, många skott, säger Bergman och fortsätter:

– En armbågsskada är vansklig. Får man belastning på den skadade armbågen vill den gärna krångla en längre tid. Det här är verkligen inte någon lyckogrej att råka ut för.

Missar SM

Stina Nilsson igen:

"Jag ska inte glömma bort att det är en fraktur, men jag känner mig redan mycket bättre och tror på snabb läkning. Visst har jag sagt att jag har ett exemplariskt bra läkkött?", säger 27-åringen.

Nilsson rehabiliterade sig mycket snabbt efter en lårskada i början av 2019 och kunde vara med i VM i Seefeld, Österrike, en månad senare.

– Hon känner kroppen och vet hur det är att komma tillbaka, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

På grund av skadan blir det ingen medverkan vid SM i rullskidskytte i nästa vecka för Nilsson. Men till Sverigepremiären på snö, i Idre den 14–15 november, väntas hon kunna komma väl förberedd.

Världscuppremiären körs i finländska Kontiolahti den 27–29 november.

Fakta: Stina Nilsson

Ålder: 27 år.

Bor: Östersund. Uppvuxen i Malung.

Klubb: Lima SKG.

Meriter (skidor): OS: 1 guld (sprint, 2018), 2 silver (sprintstafett och stafett, 2018), 2 brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014). VM: 2 guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015). 26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

Aktuell: Skidstjärna som bytt till skidskytte och genast tagit plats i A-landslaget, där hon fått en utvecklingsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!