Största myterna – här är stjärnornas svar

Vad händer om geväret går sönder? Får man skjuta från vilken matta som helst? Och vilken är den största myten om skidskytte? Här är de svenska landslagsstjärnornas svar.

Här ligger Hanna Öberg och vilar – eller? "Testa att skjuta och hålla andan efter att ha åkt i tävlingsfart", säger hon om den myten. Arkivbild.

Här ligger Hanna Öberg och vilar – eller? "Testa att skjuta och hålla andan efter att ha åkt i tävlingsfart", säger hon om den myten. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-02-07 16:01

VM i Oberhof inleds på onsdagen och många svenskar bänkar sig framför tv:n. Ibland uppstår frågor om den ganska komplexa idrotten med två vitt skilda tävlingsmoment – skidåkning och skytte.

De svenska landslagsstjärnorna svarar enstämmigt på frågan om den största myten eller missuppfattningen om skidskytte:

– Det måste vara att vi stannar och vilar på mattan, det är det många som tror. Men man kan testa att skjuta och hålla andan efter att du åkt i tävlingsfart precis innan, säger Hanna Öberg med ett skratt.

– Kanske var det kollegorna från längdskidor som spred detta.

"Det sker väldigt sällan"

Sebastian Samuelsson säger också att många har en bild av att det inte är så svårt att skjuta.

– Vi har låtit motionärer och andra få prova på skyttet och många har kommit till insikt om att det inte är så lätt, säger han.

Skyttetränaren i landslaget, Jean-Marc Chabloz, svarar här på några frågor om framför allt skyttet:

TT: Hur lätt är det att skjuta på fel tavla?

– Det sker väldigt sällan för det finns tydliga banmarkeringar med siffror. Man ska verkligen lägga sig eller stå väldigt snett för att hamna fel, det är ändå 2,8 meter mellan fallmålen. Peppe (Femling) sköt på fel bana i stafett (i fjol). Jag själv har gjort det en gång och "Magda" (Magdalena Forsberg) gjorde det en gång, så det kan hända.

Ett reservgevär i laget

I världscupen i januari tittade belgaren Thierry Langer ner i gevärspipan för att blåsa bort snö som han fått in i samband med ett fall. Detta orsakade ramaskri – trots att han tagit ur magasinet.

TT: Händer det att man glömmer att ta bort magasinet innan man kikar ner i pipan?

– Nej, egentligen aldrig, och i så fall blir du diskad. Det sitter i ryggmärgen hur man hanterar geväret, säger Chabloz.

TT: Har alla ett reservgevär i fall det man har på ryggen går sönder?

– Det finns bara ett gevär för hela laget. Hos oss är det alltid Jesper Nelin som skjuter in med reservgeväret. Sen vet de andra hur mycket de ska skruva från Jespers inställning. Men det går aldrig att få geväret till hundra procent som man själv vill.

– Behöver man reservgeväret eller om man tappat ett magasin så räcker man upp handen och säger till en funktionär vad man behöver så hämtas det från ett ställ i höjd med matta 15 och 16.

Kan bli kö till skjutningen

TT: Får man välja vilken matta man vill skjuta på?

– Man får välja matta på sprint och på distans. Annars får du inte välja. I jaktstart väljer du matta i den ordning du kommer in. I masstart går första skyttet efter rankningen man har, därefter fyller man på mattorna. I stafetter är det samma sak.

TT: Händer det att alla mattor är upptagna och man får stå i kö för att få skjuta?

– Det kan hända, framför allt i jaktstarterna där åkare mellan kanske 20 och 40 ibland kan ligga väldigt tätt. Då kan det bli kaotiskt vid skyttet. Men tiden (som man väntar på en ledig matta) räknas efteråt bort. Det är ett jurybeslut, de tittar på bilderna och ser exakt hur många sekunder som någon köat.

TT: Vad är det svåraste i skidskytte?

– Att balansera den hårda fysiska belastningen i skidåkningen med hög precision i skyttet och hitta punkten i skiftet där du skiftar från att vara den intensiva energiska skidåkaren till den lugna men bestämda skytten, säger Chabloz.

– Det skiftet är väldigt avgörande, det är skidskyttets pärla. Det är det vi tränar på varje dag, att försöka pressa på så nära inpå mattan som möjligt.

Fakta: Skidskytte

+ Discipliner i VM

Individuellt:

Sprint: 10 km för herrar och 7,5 km för damer, intervallstart, ett liggande skytte och ett stående, en straffrunda för varje bom.

Jaktstart: 12,5 km för herrar och 10 km för damer, man startar med samma ordning och tidsskillnad som slutresultatet i sprinten, två liggande skytte och två stående, en straffrunda för varje bom.

Distans: 20 km för herrar och 15 km för damer, intervallstart, skjuter liggande, stående, liggande, stående, tidstillägg med 1 minut för varje bom.

Masstart: 15 km för herrarna, 12,5 km för damerna, alla startar samtidigt (de 30 bästa), två liggande skytte och två stående, en straffrunda för varje bom.

Lag:

Stafett: 4x7,5 km för herrar och 4x6 km för damer, alla lag startar samtidigt, ett liggande skytte och ett stående, vid varje skjutning har åkarna åtta försök att träffa de fem måltavlorna men de tre sista skotten måste laddas om ett och ett. Om man trots extraskotten inte träffat alla fem måltavlor får man åka en straffrunda för varje bom.

Mixedstafett: 4x6 km, två damer och två herrar och damerna startar först i årets VM. I övrigt samma regler som i stafett.

Singelmixedstafett: En dam och en herre som vardera åker två gånger med vardera en liggande och en stående skjutning. Växlingen sker direkt efter den andra skjutningen. Men den sista åkaren åker ett extravarv efter sin sista skjutning. För den första åkaren blir det totalt 6 km, för den andra 7,5 km. Straffrundan är hälften så lång, 75 meter, än normalt 150 meter. I övrigt samma regler som i stafett.

+ Så går en tävling till

Tillåtet med vilken skidteknik som helst, alla kör fristil eftersom det går snabbast. Varje åkare bär sitt gevär på ryggen, det måste väga minst 3,5 kg och ammunitionen som används är av kaliber .22 Long Rifle. Skjutavståndet är 50 m och måltavlans diameter är i liggande 45 mm och i stående 115 mm. Straffrundan är cirka 150 meter (hälften i singelmixedstafett) och tar drygt 20 sekunder att åka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!