Strömavbrott – och ny seger för Bø

Martin Ponsiluoma föll tidigt, bröt staven och bommade direkt två skott. Sedan gick strömmen på skidskyttearenan i Ruhpolding. Däremot överraskade inte Johannes Thingnes Bø, som tog säsongens åttonde individuella världscupseger.

Dominanten Johannes Thingnes Bø vann herrarnas distanslopp i Ruhpolding.

Dominanten Johannes Thingnes Bø vann herrarnas distanslopp i Ruhpolding.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Skidskytte2023-01-11 15:36

Herrarnas distanslopp i Ruhpolding blev stökigt. Inte minst på grund av de flera strömavbrott som drabbade arenan i sydöstra Tyskland under eftermiddagens tävling.

Världscupsuveränen Johannes Thingnes Bø verkar dock inte störas av någonting för stunden. Norrmannen gick i vanlig ordning urstarkt i spåren och är fick återigen kliva högst upp på pallen.

Norrmannen bommade totalt två skott på de fyra skjutningarna och var knappt tio sekunder före landsmannen Vetle Sjåstad Christiansen i mål. Slovenske veteranen Jakov Fak, ytterligare 19 sekunder bakom, knep tredjeplatsen.

Platt fall för Ponsiluoma

Svenskarna hade däremot en tung dag såväl i spåret som på vallen. Martin Ponsiluoma, som vann säsongens enda tidigare distanslopp, bröt staven redan på första varvet och bommade sedan två skott i det inledande liggande skyttet. Totalt blev det fem bom för Ponsiluoma, som var fyra minuter efter Johannes Thingnes Bø efter målgång, och en 33:e-plats.

– Jag skar fast skidan och ramlade på ansiktet. Det var en jävla tråkig start. Jag hoppas jag får lite flyt framöver, säger Martin Ponsiluoma till SVT.

– Det kändes väldigt bra i kroppen i dag, under hela uppvärmningen och när jag drog i väg. Jag kände att jag hade ett bra lopp på gång och kände mig fokuserad, men det är svårt att fokusera efter det där. Jag kände bara stress.

Förvånad Samuelsson

Sebastian Samuelsson noterades för tre bom, och gick dessutom tungt i spåret. Trots två färre bom än Ponsiluoma slutade han bara tre placeringar före landslagskompisen.

Att det gick så pass långsamt överraskade Samuelsson.

– Jag tycker att det har känts rätt bra i dag, är ganska pigg i kroppen och tycker att jag håller tempot bra under vägen. Men jag är ju en bra bit efter egentligen. Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger han till SVT efter onsdagens 30:e-plats och fortsätter:

– Jag är som sagt en bit efter så det är klart att jag hade önskat att det såg bättre ut.

Bättre gick det för Jesper Nelin. Med totalt två bom blev han bäste svensk på 18:e plats.

Peppe Femling slutade 41:a, Malte Stefansson 65:a och Emil Nykvist 75:a.

Tävlingarna i Ruhpolding fortsätter på torsdagen med damernas distans.

Det var inte mycket som gick Martin Ponsiluomas väg i Ruhpoldings distanslopp.
Det var inte mycket som gick Martin Ponsiluomas väg i Ruhpoldings distanslopp.
Fakta: Tävlingsschemat i Ruhpolding

Torsdag: 15 kilometer individuellt, damer

Fredag: Stafett, 4x7,5 kilometer, herrar

Lördag: Stafett, 4x6 kilometer, damer

Söndag: 15 kilometer masstart, herrar, och 12,5 kilometer masstart, damer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!