Succétränaren vill betala tillbaka med medaljer

Johannes Lukas vill inte säga om det nya kontraktet med skidskyttelandslaget gav ett lönelyft. –Det är inte den delen som är viktigast för mig, säger chefstränaren.Det är snarare sportsliga framgångar. Helst omgående i form av medalj i lördagens mixedstafett i OS.

Johannes Lukas tillsammans med Hanna Öberg. Arkivbild.

Johannes Lukas tillsammans med Hanna Öberg. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2022-02-03 04:42

Så sent som i helgen blev det känt att Lukas förlängt sitt kontrakt till 2026.

Det dräller av svenska medaljchanser i skidskytte – och slutar veckorna i Zhangjiakou med succé hade Lukas hamnat i en än bättre sits om han väntat med förhandlingarna.

Men pengar är inte det tysken värderar högst. Han vill skapa något ännu större och varaktigare med det svenska skidskyttelandslaget.

"På en spännande resa"

– Hela förbundet har gjort ett väldigt bra jobb de senaste åren och vi är på en spännande resa. Vi har aktiva som vi kan utveckla än mer och jag har lärt mig språket.

– Då känns det inte som att jag vill lämna och lära mig ett nytt språk, säger 28-åringen.

Första OS-chansen är lördagens mixedstafett. Hanna Öberg tar den första sträckan, lämnar över till lillasyster Elvira Öberg och sedan avslutar Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

– Det var väl rätt givet men man vill ändå avvakta och se hur alla anpassar sig, bland annat tidsomställningen, säger Lukas.

Fördel varit på plats

Till skillnad från skarpa konkurrenter som Frankrike och Norge har de svenska skidskyttarna haft en länge acklimatisering i de kalla bergen nordväst om Peking.

– Det var väldigt bra att vi var här tidigt. Vi har sett alla förhållanden. Det har varit väldigt kalla dagar med mycket vind men också dagar med väldigt lätt före och lätt vind. Det kan verkligen hända allt här, men jag känner mig verkligen trygg.

– Det är bara att gilla läget och inte gnälla på kylan och vinden. Det blir extremt för alla, säger Johannes Lukas.

Om systrarna Öberg och Ponsiluoma gör sitt är det upp till Sebastian Samuelsson på sista sträckan.

– Det ser ju ut som en väldigt bra medaljchans och det är det ju också. Men det är många bra lag och skidskytte är ju ganska nyckfullt, framför allt om det ska blåsa lite mer.

Ovan roll för Hanna

Hanna Öberg om att gå ut först:

– Det var ganska länge sedan jag körde en förstasträcka, i alla fall i mixedstafett eller damstafett. Men jag körde ju många förstasträckor i början av min världscupkarriär, jag tycker att det är kul. Det blir lite mer att åka i fält och försöka dra nytta av de andra på banan.

TT: Men är det Elvira som är stjärnan nu alltså?

– (skratt) Jag tycker att vi lägger upp det på ett bra sätt. Jag är kanske lite mer effektiv på skjutvallen, i skjuthastighet, det brukar löna sig att vara det på en förstasträcka.

– Det vi vet är att vi har ett bra lag. Men mixedstafetten är en otroligt tajt tävling och det finns många bra lag. Det är många nationer som kan ställa två bra damer och två bra herrar på start. Så det kommer att vara helt avgörande hur prestationen är på lördag. De som kommer igenom med ett bra skytte kommer definitivt att få lön för det.

Fakta: Svenska framgångar i mixedstafetten

Mixedstafetten kom med på OS-programmet i Sotji 2014. Sverige jagar sin första medalj i disciplinen. I VM har Sverige ett guld, ett silver och två brons.

VM 2021: Brons (Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson, Hanna Öberg)

VM 2010: Brons (Helena Ekholm, Anna-Carin Zidek, Björn Ferry, Carl-Johan Bergman)

VM 2009: Silver (Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, David Ekholm, Carl Johan Bergman)

VM 2007: Guld (Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Björn Ferry, Carl Johan Bergman)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!