Svenskt VM-silver i herrstafetten: "Fantastiskt"

Han tog en flagga i handen innan han bugade och körde över mĂ„llinjen. Med en fantastisk sistastrĂ€cka sĂ„g Sebastian Samuelsson till att Sverige tog silver i herrarnas stafett i skidskytte-VM i Pokljuka bakom överlĂ€gsna Norge. –Fantastiskt roligt, sĂ€ger Samuelsson.

Peppe Femling under första strÀckan.

Peppe Femling under första strÀckan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidskytte2021-02-20 16:17

Efter det första skyttet pĂ„ sista strĂ€ckan – Sebastian Samuelsson var prickfri dĂ€r – hade Sverige pĂ„ allvar blandat sig i medaljkampen för första gĂ„ngen i herrstafetten i Pokljuka. Bakom Norge och ryssarna bildade Frankrike, Sverige, Italien och Ukraina en klunga som gjorde sig redo för bronskamp.

Men det blev bÀttre Àn sÄ.

Samuelsson var prickfri och dessutom blixtrande snabb i stĂ„ende och löste till och med ett silver efter att ha knĂ€ckt ryssen pĂ„ slutvarvet – den första svenska VM-medaljen i en herrstafett sedan 1967.

– Det visar vĂ€l vilket starkt lag vi Ă€r. Jag tycker herrstafetten Ă€r otroligt hĂ€ftig för det Ă€r den vi anvĂ€nder som motivation under sommar och höst. Vi trĂ€nar och pushar varandra tillsammans för vi vet att den dĂ€r stafetten kommer och dĂ„ vill man inte svika laget. I dag gör vi fyra fantastiska strĂ€ckor – annars tar man inte medalj, sĂ€ger Samuelsson.

Medaljvittring inför sista

Även om det var en laginsats var det Samuelssons sistastrĂ€cka som stack ut. Peppe Femling hade problem i liggskyttet och vĂ€xlade som elva till Jesper Nelin, som i sin tur gjorde det stabilt och tog upp Sverige till Ă„ttonde plats.

PÄ tredjestrÀckan var det pÄ nytt liggskyttet som spökade nÀr Martin Ponsiluoma fick skjuta tvÄ extraskott, vilket gjorde att avstÄndet uppÄt vÀxte och inte krympte. Ponsiluoma missade ett stÄskott ocksÄ, men det var han inte ensam om och Sverige hade lite medaljvittring inför sistastrÀckan.

Norge ledde redan överlÀgset, 48 sekunder före Ukraina, medan Sverige lÄg sexa och hade 17 sekunder upp till det ryska laget pÄ bronsplats.

Sedan löste Samuelsson resten.

– Det Ă€r verkligen respekt det han gör pĂ„ sista skyttet och pĂ„ spurtvarvet. Det Ă€r imponerande, sĂ€ger Jesper Nelin.

– Det Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt hur lite nervös man Ă€r nĂ€r han stĂ„r dĂ€r och skjuter om placeringarna tvĂ„ till sex. Men det Ă€r inte första gĂ„ngen han visar pĂ„ sista stĂ„, han tar fram nĂ„got extra, fyller Peppe Femling i.

"Inte förgÀves"

I mÄl var Norge 33 sekunder före Sverige medan det ryska laget tog bronset.

– Fantastiskt roligt, jag fĂ„r ett jĂ€ttebra utgĂ„ngslĂ€ge. Jag har vĂ€ldigt bra fokus pĂ„ skyttet i dag och kommer in i ett bra flyt och lyckas skjuta pĂ„ fort ocksĂ„, sĂ€ger Samuelsson, som ocksĂ„ fĂ„r frĂ„gan om det var extra skönt att knĂ€cka en ryss pĂ„ sista varvet:

– Haha, nja. Mest nöjd Ă€r jag med silvret men nĂ€r jag ser en ryss dĂ€r pĂ„ spurtvarvet fĂ„r jag lite blodad tand.

Sveriges trupp i Pokljuka har dĂ€rmed samlat ihop sex medaljer – rekordmĂ„nga – inför den sista tĂ€vlingsdagen.

Kanske extra skönt för Jesper Nelin och Peppe Femling, som stundtals klagat över hotelldöden som infunnit sig under de senaste mÄnaderna pÄ resande fot under en pandemi.

– Ja det Ă€r skönt. DĂ„ kanske de dĂ€r dagarna inte var förgĂ€ves Ă€ndĂ„ – dĂ„ har man inte vaskat livet i onödan, sĂ€ger Nelin.

Fakta: Svenska medaljer i VM

Brons i mixedstafetten: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Hanna Öberg

Guld i herrarnas sprint: Martin Ponsiluoma

Silver i herrarnas jaktstart: Sebastian Samuelsson

Silver i damernas distans: Hanna Öberg

Brons i singelmixedstafetten: Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg

Silver i herrstafetten: Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!