Tränaren i tårar: "Vi har gjort allt rätt"

Tåren växte sig stor, rann långsamt ned från Johannes Lukas vänstra öga och försvann in under munskyddet. Sällan har chefstränaren för skidskyttelandslaget visat så starka känslor som efter stafettguldet. –Vi har gjort allt rätt. Jag är väldigt stolt. Vi vann som ett lag och det blir inte större, säger han.

Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg gjorde jobbet men chefstränaren Johannes Lukas hyllade alla runt laget som vinnare efter stafettguldet.

Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg gjorde jobbet men chefstränaren Johannes Lukas hyllade alla runt laget som vinnare efter stafettguldet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-16 12:44

Han har varit pressad, den 28-årige tysken från München. Herrarna har gått svagt, kraven på medaljer har synts i hans ögon och hörts i hans röst.

Gång på gång har han påpekat att han tror på sina åkare. Att det snart lossnar.

Många har tvivlat.

Så stod han där, en onsdagseftermiddag i Zhangjiakou där solen långsamt sjönk bakom bergstopparna och gav en kärleksförklaring till allt och alla kring landslaget: de fyra som körde hem guldet, ledarna, vallarna, folk hemma.

Orden forsade fram

Orden rann ur munnen på honom. Forsar av beröm, men också strida strömmar av känslor som han länge burit på men valt att hålla inne med.

– Det är en riktigt häftig känsla. Vi vet att vi har alla förutsättningar för att vinna guld men då måste vi göra jobbet och vi gör det.

– Vi är ett brutalt bra lag, de gör det perfekt från första sträckan. Vi vinner inte på att andra gör något fel, vi gör det för att vi är bäst.

Elvira och Hanna Öberg hyllar sin tränare.

– Han är en otroligt stor del i det här. Vi trivs verkligen med honom som tränare, han är så engagerad och lägger ner så mycket tid och engagemang på det här, säger Elvira.

– Han och hela teamet runt förtjänar också den här OS-medaljen, det är känslosamt för oss också, säger Hanna.

Lukas, 29 i sommar, förlängde nyligen kontraktet som chefstränare för skidskyttelandslaget.

Stafettguldet är svar nog på frågan varför.

– Det här ger kraft tillbaka. Man är borta 220 dagar per år och man ger allt vad man har, helt enkelt. Det var stort med Elviras medaljer (individuellt i sprint och jaktstart) men då är det bara en som är glad. Nu är alla glada. Det är så många som har jobbat så hårt för det här.

Besviken på mejl

TT: Blev det den stafett du hade sett framför dig när du tog ut laget?

– Absolut. Jag tror att jag är väldigt cool för min ålder. Det är också mitt första OS som huvudtränare, men jag blir också lite irriterad, säger Lukas.

Många har haft åsikter om hans laguttagningar, inte minst kring stafettlaget. Främst då kring att han inte släppte fram Stina Nilsson, den tidigare längdstjärnan som steg för steg håller på att bli en skidskytt av internationell klass.

– Jag får mejl om uttagningar. Man funderar kring hur folk uttrycker sig kring de aktiva. I dag har vi på nytt visat att vår uttagning var helt rätt.

TT: Är det inte så att alla dessa åsikter visar vilket engagemang det finns kring svenskt skidskytte?

– Absolut och det har jag stor respekt för, men det finns en del mejl och kommentarer som inte är bra, men det ska vi inte prata om i dag, säger Lukas.

Vinnare även han

Han får ses som vinnare av debatten kring vilket som är det bästa laget.

Så även kring upplägget för OS.

– Jag har, sedan distansen, sagt att nu börjar vårt OS, nu kommer våra tävlingar och det visar vi.

Lukas kan räkna in två individuella silver och ett stafettguld. Det kan bli mer. Både herrarna och damerna har masstarten kvar, fredag och lördag.

Johannes Lukas rördes till tårar efter stafettguldet. Arkivbild.
Johannes Lukas rördes till tårar efter stafettguldet. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!