Ukrainska skidskyttar drar sig ur tävlingar

Det ukrainska skidskyttelandslaget drar sig ur alla kommande tävlingar. Nu ber de världen om hjälp. "Snälla, jag ber dig, blunda inte", skriver Dmytro Pidrutjnyj på Instagram.

Dmytro Pidrutjnyj och övriga åkare i det ukrainska skidskyttelandslaget drar sig ur kommande tävlingar. Arkivbild.

Dmytro Pidrutjnyj och övriga åkare i det ukrainska skidskyttelandslaget drar sig ur kommande tävlingar. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Skidskytte2022-02-26 13:32

Kommande helg fortsätter världscupen i skidskytte i Finland – men det ukrainska skidskyttelandslaget kommer inte vara på plats.

”Jag och mitt lag stannar i Ukraina för att skydda våra hem och våra familjer från ryska militära styrkor som invaderade Ukraina den 24 februari. Ingen kommer att delta i fler tävlingar", skriver Dmytro Pidrutjnyj.

På lördagen gav Internationella skidskytteförbundet, IBU, besked om att ryska och belarusiska aktiva fortsatt får delta i tävlingar – men under neutral flagg.

Vidare meddelade förbundet att nationernas flaggor inte kommer att förekomma, men att Ukrainas flagga ska hissas för att hedra det ukrainska laget.

Den 30-årige Pidrutjnyj, som är bäste ukrainare på herrsidan i världscupen, 34:a, ber världen om hjälp och listar saker på vad personer kan göra för att stötta Ukraina.

”Säg inte till mig att sport och idrott inte hör ihop. DET HÖR IHOP. Soldater och civila i mitt fosterland dör medan du läser det här. Snälla, jag ber dig, blunda inte”, skriver han.

Den ukrainska regeringen har beslutat om allmän mobilisering för män över 18 år. De får inte lämna landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!