"Vi kommer inte åka på semester tillsammans"

Kaos vid sidan av skjutvallen men två pallplatser i världscuppremiären. Konflikten i det franska skidskyttelaget verkar inte ha stört uppladdningen sett till resultaten. –Vi är i samma lag och säger hej på morgonen, men vi kommer inte åka på semester tillsammans, säger Julia Simon.

Frankrikes mixedstafettlag jublar tillsammans med Lou Jeanmonnot, Emilien Jacquelin, Justine Braisaz-Bouchet (sittandes nere till vänster) och Quentin Fillon Maillet efter segern på Östersunds skidstadion.

Frankrikes mixedstafettlag jublar tillsammans med Lou Jeanmonnot, Emilien Jacquelin, Justine Braisaz-Bouchet (sittandes nere till vänster) och Quentin Fillon Maillet efter segern på Östersunds skidstadion.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-11-25 17:37

Det har varit en turbulent sommar för det franska skidskyttelandslaget, allra främst för fjolårets totalvinnare av världscupen Julia Simon.

Hon misstänks för att ha använt sin lagkamrat Justine Braisaz-Bouchets kreditkort för att köpa varor på nätet, något Simone själv förnekar. I höst greps hon av polis men släpptes efter förhör.

Utredningen är inte klar och någon dom har inte meddelats.

De franska skidskyttestjärnorna är i samma ålder och från samma by och har tävlat tillsammans i landslaget. Nu är de allt annat än tajta, men tvingas ändå agera professionellt i situationen.

I lördagens världscuppremiär var Simon med och tog en tredjeplats i singelmixedstafetten. Braisaz-Bouchet var med i det mixedstafettlaget som vann.

"Fokuserar på det sportsliga"

– När allt det här är utrett kan jag prata mera, men nu håller vi det här privat och fokuserar på det sportsliga, säger Justine Braisaz-Bouchet artigt.

I övrigt vill hon inte kommentera sina anklagelser när hon mötte pressen efter sitt första världscuploppet efter ett år som föräldraledig.

– Det är ingen plats för den diskussionen här. Alla är professionella i detta och jag tror inte det kommer vara några problem i laget under säsongen.

Julia Simon är också restriktiv i sina uttalanden men öppnar upp lite mer än Braisaz-Bouchet.

"Alla har tuffa perioder"

– Alla har tuffa perioder i livet ibland. Det har varit tufft. Men skidskytte är något jag älskar och vill fortsätta med. På banan och på vallen gäller det bara att fokusera på det.

I fjol gjorde hon stor succé när hon vann fyra världscuplopp och totala världscupen. Dessutom vann ett VM-guld och tog två brons i Oberhof.

– Förra året lyckades jag bra, så jag hoppas på samma resultat.

I lördagens singelmixedstafett och mixedstafett körde huvudpersonerna i olika lag. Händerna verkar inte ha påverkat uppladdningen och Frankrike bärgade tredjeplatsen i singelmixen och vann mixstafetten före favoriten Norge. Till veckan kommer en damstafett, då borde båda platsa efter helgens resultat.

– Är vi i form så kör vi i samma lag, inga problem för mig, säger Julia Simon.

I sommar har hon tränat själv men har under hösten anslutit till landslaget och nu ska de under säsongen leva ihop under världscup och VM.

"Vi respekterar varandra"

– Vi respekterar varandra och det är viktigast just nu. Jag tänker inte på det här hela tiden. Men det var viktigt att testa mig fram själv så att jag kan ha samma fokus som i fjol.

I somras valde Simon att träna på egen hand hemma. Innan nyheten hade briserat förklarades hennes individuella träning med mental trötthet och att hon stod över läger av personliga skäl.

– Det har varit skönt också, jag har tränat med mina kompisar där hemma. Jag kände att jag fortfarande hade motivationen och min tränare fanns alltid tillgänglig på telefon.

Att sluta var inget alternativ.

– Det här är mitt liv. Så det kändes enkelt för mig att motivera en fortsättning även om jag har tränat på egen hand. Jag har lärt mig mycket om mig själv, det hoppas jag kan påverka mig positivt under säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!