Skrällgänget siktar på SM-guld: "Inte nöjda"

Täby stod för årets kanske största innebandyskräll när laget slog ut regerande mästarlaget Iksu i semifinalen.

Nu går Moa Tschöp och hennes lagkamrater för klubbens första SM-guld på damsidan.

Vi är inte nöjda. Vi hade som mål att vinna guld och det har vi inte gjort än, säger landslagsstjärnan inför helgens final mot Kais Mora.

26 april 2019 17:34

Att Täby är i föreningens första SM-final i innebandy på damsidan får ses som något av en skräll.

Semifinalmotståndaren Iksu var inte bara regerande mästare – laget hade inte förlorat en match sedan 2017. Men när krutröken lagt sig efter en jämn matchserie var det Täby, inte Iksu, som stod som vinnare.

Något som inte förvånade Täbys stjärnback Moa Tschöp.

Vi har alltid vetat vad vi går för och vi har ett bra lag också. Hade inte vi själva trott på att vi kunde slå ut Iksu hade vi inte gjort det, säger hon.

Tränarna lämnade

Slutspelet började dock inte bra för Stockholmslaget: två dagar innan kvartsfinalen mot Endre valde tränarduon Tomas Davies och Jonas Delshammar att lämna på grund av en konflikt med spelartruppen.

Det kom som en blixt från klar himmel, men då fick vi göra det bästa av situationen, säger sportchefen Robin Andersson, som har klivit in i tränarbåset under slutspelet.

Och det bästa av situationen gjorde man: Täby slog ut Endre med 3–2 i matcher i kvartsfinalen och därefter Iksu med samma siffror.

En starkt bidragande faktor till finalplatsen var Moa Tschöp, som i slutspelet har varit en av Täbys viktigaste spelare och dessutom bästa poängplockare med sina 19 poäng på tio matcher.

Jag har en hög högstanivå och har toppat den under slutspelet. Jag är nöjd med mitt spel under säsongen, säger hon.

Utslaget av Mora

Det är inte första gången Mora och Täby möter varandra i ett innebandyslutspel – tvärtom har lagen möts många gånger de senaste åren.

I fyra raka slutspel har Täby blivit utslaget av just Mora. Men klubbarna har aldrig möts i en SM-final förut. Och dalalaget ses av många som favoriten till guldet efter att ha varit i fem raka SM-finaler.

Det ska dock noteras att Mora har förlorat tre raka finaler.

Ska Täby kunna skrälla ännu en gång kommer Moa Tschöp få en viktig roll med sin rutin – backen var bland annat med och vann SM-guld med Mora 2015.

Det kommer bli jätteviktigt att hålla nerverna i schack och komma ner i anspänning, det får man hjälpa till med. Vi har ingen press på oss, all press är på Mora, säger hon.

TT: Hur viktig kommer din rutin vara på planen i klubbens första SM-final?

Det är klart att jag hoppas att jag kan hjälpa till en del. Det är viktigt att någon har finalrutinen. Jag kommer ha ett peptalk inför matchen.

TT: Är det sant? Kommer det vara ett förberett tal?

Nej, det kommer bli spontant.
Fakta: Damligans tio senaste mästarlag

2018: Iksu.

2017: Iksu.

2016: Pixbo.

2015: Kais Mora.

2014: Djurgården.

2013: Rönnby.

2012: Iksu.

2011: Djurgården.

2010: Rönnby.

2009: Balrog.


Fakta: Herrligans tio senaste mästarlag

2018: Storvreta.

2017: Falun.

2016: Storvreta.

2015: Falun.

2014: Falun.

2013: Falun.

2012: Storvreta.

2011: Storvreta.

2010: Storvreta.

2009: AIK.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Salomonsson/TT