Guldhoppet: "Rimligt att jag kommer lyckas"

Medaljhoppet Nils van der Poel har rest till Peking för att vinna. Men någon press känner han inte. –Jag är inte primärt här för att ta guld skulle jag hävda – jag är här för att försöka ta guld. Och jag ser det som rimligt att jag kommer lyckas med det.

Skridskoåkaren Nils van der Poel möter pressen under vinter-OS i Peking.

Skridskoåkaren Nils van der Poel möter pressen under vinter-OS i Peking.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Skridsko2022-02-03 14:54

Under världscuptävlingarna i november och december tog han hem segrarna i samtliga 5 000- och 10 000-meters lopp. Känslan inför vinter-OS har varit bra, och inför avresan har Nils van der Poel fokuserat på isolerad hårdträning i tyska Inzell.

Väl framme i OS-byn känns det lugnt, berättar van der Poel för den samlade presskåren som möter upp.

– Jag är fortfarande lite slaggig från resan men det är också förväntat den här dagen, men jag har väldigt stort förtroende för den formtoppen som vi har planerat och genomför, säger han och fortsätter:

– Det känns redan bra på isen, men kommer att bli ännu bättre om några dagar.

Superskärpan kommer

Även enligt tränaren Johan Röjler är van der Poel i bra form just nu.

– Den sista superskärpan finns inte där än, men det sker mycket varje dag, säger han och fortsätter:

– Den kommer vara där på söndag.

Den hårda träningen blev han färdig med i Inzell. Nu gäller det mer att försöka ta det lite lugnt och känna in rutiner och tidszonen i OS-byn, förklarar Johan Röjler.

– Sedan är det bara en tävlingsförberedelse på lördag på isbanan igen, då handlar det om att försöka känna igen den rätta farten inför 5 000-metersloppet.

Känner inget krav

Självförtroendet är gott inför söndagens 5 000 meter. Blir det silver i stället för guld så skulle det inte göra honom jättebesviken, säger Nils van der Poel.

– Om jag får gå ut och göra min grej och en kille är bättre än mig skulle jag tycka att det var ganska inspirerande om han lyckades ännu bättre. Sedan hoppas jag så klart att han inte gör det, säger han och skrattar.

TT: Känner du något krav från svenska folket att ta guld?

– Nej. Väldigt många i Sverige som jag har mött – när jag har berättat för dem att jag är skridskoåkare – har inte vetat vad skridsko är för något. Så är det inte längre, det är för att jag visade dem vad skridsko var. Då känner jag inte att jag har något ansvar mot dem att lyckas med det som de inte visste vad det var för över ett år sedan.

5 000-metersloppet avgörs den 6 februari och 10 000 meter den 11 februari.

Skridskoåkaren Nils van det Poel är en av Sveriges största guldhopp i Peking och hårdbevakas av pressen på plats.
Skridskoåkaren Nils van det Poel är en av Sveriges största guldhopp i Peking och hårdbevakas av pressen på plats.
Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: världsrekord på 10 000 meter (12.32,95) och 5 000 meter (6.01,56) båda satta 2021. VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!