Nedslagen silverman: "Det gör ont"

Patrick Roest såg länge ut att gå mot guld – men missade med 47 hundradelars marginal. Nederländaren var nedstämd efteråt och hade inte heller stort hopp om att kunna ta revansch på Nils van der Poel på 10 000 meter. –Det är hans bästa distans. Kanske om jag gör mitt livs lopp, säger han.

Nedslagen. Patrick Roest fick nöja sig med silver i kampen mot Nils van der Poel och tror han får svårt att ta revansch på dubbla distansen.

Nedslagen. Patrick Roest fick nöja sig med silver i kampen mot Nils van der Poel och tror han får svårt att ta revansch på dubbla distansen.

Foto: Paul Chiasson/AP/TT

Skridsko2022-02-06 15:02

Roest tog OS-silver på 1 500 meter i Pyeongchang 2018.

Länge, länge såg det ut som han skulle ta det där efterlängtade guldet.

När Nils van der Poel hade tre varv kvar var han två sekunder långsammare än nederländaren som då hade stort hopp.

En stund senare var Patrick Roest OS-silvermedaljör på nytt – med 47 hundradelars marginal.

– Det gör ont när det skiljer så lite. Men det var inte bra nog.

Roest åkte i det femte paret och slog det olympiska rekordet med 6.09,31. Han var i stort sett nöjd, utom med slutet.

– Jodå, men inte med mina sista två varv. Det är också där jag förlorade. Men jag kunde inte åka snabbare, jag var helt död ï benen de två sista varven. Jag kunde inte ha gjort mer, säger han.

Strax efter guldkampen hade han inga jätteförhoppningar inför 10 000 meter som avgörs på fredag.

– Det är hans bästa distans, det blir väldigt svårt för mig. Kanske om jag gör mitt livs lopp. Formen är i alla fall bra, säger Roest.

På 10 000 meter är Nils van der Poel en ännu klarare favorit än på gulddistansen. Inför blomsterceremonin var nederländaren framme och pratade med svensken.

– Vi pratade lite när vi gick till prispallen, jag gratulerade honom. Vi har en bra relation och snackar mycket, vi har ju mötts sedan vi var juniorer, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!