Nils van der Poel mot OS: "Ytterligare en vÀxel"

Nytt vĂ€rldsrekord och kanonform. FörvĂ€ntningarna pĂ„ Nils van der Poel Ă€r skyhöga inför OS. –Jag tror att det finns ytterligare en vĂ€xel, sĂ€ger Mattias Hadders pĂ„ Svenska skridskoförbundet.

Nils van der Poel satte nytt vÀrldsrekord pÄ vÀrldscuptÀvlingen i Salt Lake City.

Nils van der Poel satte nytt vÀrldsrekord pÄ vÀrldscuptÀvlingen i Salt Lake City.

Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Skridsko2021-12-04 10:54

SkridskoĂ„karen Nils van der Poel slog under natten mot lördagen till med vĂ€rldsrekord pĂ„ 5 000 meter vid vĂ€rldscuptĂ€vlingen i Salt Lake City i USA.

Sedan tidigare klar för OS pĂ„ 10 000 meter har han nu i praktiken Ă€ven sĂ€krat en plats pĂ„ 5 000 meter.

Trög start

Mattias Hadders, före detta förbundskapten som tidigare trÀnat van der Poel, följde det senaste loppet frÄn Sverige.

– Jag blev lite orolig nĂ€r han drog i vĂ€g i starten. Det sĂ„g ut som att han grimaserade och det tog ett tag innan han kom igĂ„ng. Första delen sĂ„g trög ut, sĂ€ger han.

Men det tog sig. Nils van der Poel skrinnade in pÄ nya vÀrldsrekordtiden 6:01,56.

– Överlag sĂ„g det helt fantastiskt ut. Jag var lite nervös pĂ„ slutet nĂ€r han lĂ„g precis lika med vĂ€rldsrekordet, sĂ€ger Mattias Hadders.

De fyra vÀrldscuptÀvlingarna utgör kval till OS. Med tre segrar av tre möjliga har van der Poel sopat banan med konkurrensen. NÀsta helg körs den sista tÀvlingen i Calgary i Kanada.

Nils van der Poel gjorde isdebut i början av oktober, vilket Àr sent jÀmfört med konkurrenterna. I stÀllet har han förlÀngt sin grundtrÀningsperiod.

"Mer att fÄ ut"

Mattias Hadders bedömer att det finns ytterligare en nivÄ i kroppen pÄ van der Poel den hÀr sÀsongen.

– De flesta har gjort nĂ„gra tĂ€vlingar innan vĂ€rldscupen, medan Nils gör sin debut pĂ„ vĂ€rldscupen. Det talar för nĂ„gon start till för att han ska fĂ„ upp lite tĂ€vlingstempo. Nils har ju sjĂ€lv sagt innan att mĂ„let inte varit att slĂ„ vĂ€rldsrekord den hĂ€r helgen, sĂ€ger han.

– Jag Ă€r ganska övertygad om att det finns mer att fĂ„ ut ur Nils kropp. Han och hans trĂ€nare vet exakt hur de ligger i fas.

TT: Finns det nÄgot som kan stÀlla till det inför OS?

– Han har problem med höften. Men det Ă€r ingen ny smĂ€rta som uppstĂ„tt och den Ă€r hanterbar. I övrigt skulle det vara att han blev covidsmittad. Men vi ska inte mĂ„la fan pĂ„ vĂ€ggen. Vi hoppas sĂ„ klart att han fĂ„r en bra förberedelse och en bra trĂ€ningsperiod under jul och nyĂ„r, sĂ€ger Mattias Hadders.

TT: Blir det olympiskt guld?

– NĂ€r Nils gör sina förberedelser dagen innan start dĂ„ kommer han sjĂ€lv veta hur fort han kommer att Ă„ka. DĂ„ blir det upp till konkurrenterna att matcha det. Det ser ju onekligen vĂ€ldigt bra ut för att det skulle bli ett guld.

NederlÀndernas Patrick Roest, Nils van der Poel och Italiens Davide Ghiotto firar efter 5|000 meter i Salt Lake City.
NederlÀndernas Patrick Roest, Nils van der Poel och Italiens Davide Ghiotto firar efter 5|000 meter i Salt Lake City.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!