Osäker om framtiden – men först ska han njuta

En skridskovärld imponeras av en mästare som ingen är i närheten av klå på på 10 000 meter. Nils van der Poel vann inte bara guldet – han var i en klass för sig. Frågan är om vi får se något liknande igen från 25-åringen som fick Trollhättan att stå stilla.

Nils van der Poel, dubbel olympisk mästare.

Nils van der Poel, dubbel olympisk mästare.

Foto: Christine Olsson/TT

Skridsko2022-02-11 13:29

Det har gått dryga timman sedan han slog alla som följde milloppet med häpnad.

Till utsända svenska medier säger den färske, dubble OS-guldmedaljören:

– I dagsläget ser jag fram emot allround-VM i Hamar och världscupfinalen. Men jag är inte assugen att sätta mig på cykeln 6-7 timmar om dagen i april, maj och juni. Det kanske jag är om två månader, säger van der Poel och håller frågan om sin framtid öppen.

Det är måhända inte ett svar han heller behöver ge samma dag som han klivit in i klubben som en av Sveriges främsta vinterolympier.

Men många undrar.

– Om jag lägger ned skridskokarriären gör jag det nog för att jag känner mig färdig med elitidrotten och känner att jag vill leva ett annat sorts liv.

"En stor fråga"

Vad vill du göra då?

– Det är en stor fråga att ställa till en 25-åring som precis har vunnit OS-guld, säger han och fyrar av ett leende i den mixade zonen djupt i inne i arenan.

Ingen har kört milen snabbare tidigare, men 12.30,74 kunde ha kapats ytterligare.

– Det är svårt att spekulera i, men kanske en sekund. I dag var det så pass mycket på spel att det kändes bra att ha lite extra kraft i benen om det skulle komma ett stort fel mot slutet, säger han.

Och tillägger snabbt:

– Vilket det också gjorde. Men då hade jag kraft nog för att inte trilla, säger han.

Ett litet felskär kan fälla en stor mästare. Det har hänt förr, kommer att hända igen.

Nils van der Poel höll sig kvar på isen och åkte vidare mot nytt världsrekord, nytt guld och en status han som idrottsman inte varit i närheten av.

Alla ville prata med honom

Alla ville prata med den högreste svensken i blå dress. Få honom att in i minsta detalj röja hemligheter hur han på några år gått från en i mängden till dubbel världsmästare och olympiska vinnare.

Efter prisceremonin på Nationella skridskostadion väntade ett lopp betydligt längre än det på isen. Han fick stanna vid det ena internationella tv-bolaget efter det andra. Sedan ville radio, internationella nyhetsbyråer och skrivande medier be honom svara på frågor han redan fått i mängd.

Men Nils van der Poel bjussade gärna på sig själv en dag som denna – och gav vinkar om att det kanske inte blir så många sådan här stunder igen.

Vad säger du om att du vann så överlägset?

– Det var ganska skönt efter 5 000 att få en ganska behaglig mental upplevelse och få känna sig som världens bästa skridskoåkare i 25 varv i stället för i två.

TT: Hur fysiskt och mentalt dränerad känner man sig efter dubbla OS-guld och alla förberedelser?

– Äh, dränerad fysiskt är mitt standardförfarande i livet efter tunga träningsperioder. Mentalt? Jag är ganska exalterad, men det kanske kommer i morgon.

Blir inga intervaller

TT: Behöver du ett brejk nu?

– Jag kommer nog inte att köra hårda intervaller de närmaste dagarna (skratt).

Tids nog måste han troligen operera sig för de höftproblem han har.

– Det kan bli om en vecka, om två månader, kanske inte alls. Det måste undersökas mer.

Men först ska han hyllas. Guldmedaljen får han på lördagen. Sedan bär det hemåt.

Trollhättan ska förstås hylla sin store son. Staden stannade när han körde, skolbarn såg loppet tillsammans. Det var som på Ingemar Stenmarks tid.

– Ah, vad kul. Så cool. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det här skulle bli så uppskattat. Jag har egna idrottsminnen från soffan. Jag hade kunnat offra en arm för att en svensk skidåkare skulle ta en OS-medalj.

– Det känns väldigt kul att få väcka de känslorna bland svenska fans.

Fakta: Vägen till OS-guld

1997–1998: Vid två, tre års ålder besökte han en skridskobana för första gången i Trollhättan. Dubblerade sedan i skridsko och bandy fram till han var 14 år.

2014–2015: Tog JVM-guld båda åren, valde därefter att lägga skridskorna på hyllan för att han "ville göra saker som andra killar" i samma ålder.

2015: Gjorde tre månaders militärutbildning vid amfibieregementet i Göteborg — men fick tillbaka suget bara ett halvår senare med ett tydligt mål: OS i Pyeongchang 2018.

2018: OS-debuten i Peyongchang slutar med en 14:e plats på 5 000 meter med tiden 6.19,06.

2018: Van der Poel tog en ny paus efter OS för att göra värnplikt i Arvidsjaur — var tillbaka på isen i december 2020.

2021: Vann VM-guld i Heerenveen på både 5 000 och 10 000 meter — distanser där han även har världsrekorden (6.01,56 respektive 12.32,95).

2022: Vinner dubbla OS-guld på distansloppen, först på 5 000 meter och sedan på dubbla distansen i dag. Satte världsrekord med tiden 12.30,74.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!