Sponsorerna står i kö till Nils van der Poel

Efter världsrekordet på 10 000 meter står företagen i kö för att få sponsra den svenska skridskoåkaren Nils van det Poel.
–Man kan ha som måttstock att en sponsor i dag är lika stor som alla andra han hade tillsammans tidigare, säger hans manager Bo Johansson till TT.

Skridskoåkaren Nils van der Poel och hans manager Bo Johansson, sedan van der Poel landat i fallskärm till presskonferensen på Victoriadagen.

Skridskoåkaren Nils van der Poel och hans manager Bo Johansson, sedan van der Poel landat i fallskärm till presskonferensen på Victoriadagen.

Foto: Jonas Dagson / TT

Skridsko2021-07-26 17:53

Nils van der Poel är numera en världsstjärna. Dubbla VM-guld och världsrekord har gjort honom till ett av Sveriges största OS-hopp i Peking 2022.

Men under förra säsongens VM-förberedelser var det tomt i kassan. Det fanns inte pengar ens till hotellrum på träningsläger och kvaltävlingar. Jägarsoldaten van der Poel föreslog då på fullt allvar att de skulle sova i tält för att lösa problemet.

– Det var så tajt. Det fanns absolut en tältbudget lagd, säger van der Poels tränare Johan Röjler.

Men till slut löste sig allt med stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Oväntad uppmärksamhet

Efter succén i VM är läget däremot ett helt annat. Nu står sponsorerna på rad och vill teckna kontrakt med rekordhållaren.

– Det är ganska oväntat. Jag förväntade mig inte den här uppmärksamheten, säger Nils van der Poel.

Hans manager Bo Johansson är den som sköter förhandlingarna och han är mycket optimistisk.

– Hans ekonomiska situation ligger på en helt annan nivå i dag. Nu kan han göra, om inte vad han vill, så i alla fall mycket mer, säger Bo Johansson.

Just nu pågår förhandlingar med flera stora intressenter.

– Jag håller på att sätta upp en struktur där man har en kärna på fyra, fem stora sponsorer och sedan blir det lager på lager utifrån det.

Beslutar själv

Ett stort sponsorkontrakt är redan klart med en stor bilproducent. Besluten om vilka kontrakt som ska signeras ligger hos Nils van der Poel själv. Och hans beslut avgörs inte bara av pengar. Varje sponsor vill också ha tillgång till honom för att få ut så mycket som möjligt av sin satsning. En del av strategin handlar därför om att skydda van der Poel.

– Jag är öppen för nya upplevelser och erfarenheter. Det är en spännande del av det. Men sen är jag skridskoåkare, för att jag vill vara skridskoåkare, säger van der Poel.

– Han tackar nej till det mesta, konstaterar Bo Johansson.

Runt van der Poel skapas nu ett team som på olika sätt försöker skapa ro så han kan ha fokus på det idrottsliga prestationerna. Förutom Bo Johansson ingår bland andra Mattias Hadders från Svenska skridskoförbundet.

I mars, kort efter VM-triumfen, fattade också van der Poel det strategiska beslutet att starta ett eget bolag, Nils van der Poel AB. Enligt bolagets dokument kommer verksamhet att bestå i att "bedriva idrotts- och träningsverksamhet, bedriva reklam- och promotionsverksamhet, erbjuda föreläsningar och utbildning, äga och förvalta värdepapper."

– Det är mest huvudbry att förstå sig på hur man driver ett bolag. Men mig veterligen går det bra, säger han med ett skratt.

För tillfället ligger han lågt med föreläsandet.

Förlorar stipendium

En del i ekonomin har även varit det stöd som SOK kan erbjuder.

SOK har stöttat skrinnaren på flera sätt, bland annat bekostat hans tränare Johan Röjler, och stått för kostnader i samband med träningsläger och tävlingar. Dessutom även med ett stipendium. Men i samband med att sponsorpengarna rullar in kan just det stödet från SOK helt försvinna.

– Tjänar man så mycket pengar att man kan leva på sin idrott, då får man inte längre något stipendium från SOK, säger SOK:s sportchef Carina Skoog.

Hundra lokala företagare

Till sponsorerna ska också räknas in det stöd van der Poel får från hundra lokala företagare i Trollhättan. Efter ett initiativ har de gått samman och ger Nils van der Poel 4 044 kronor vardera (2 022 kronor per år fram till OS), vilket ger honom ett ekonomiskt tillskott på ytterligare 404 400 kronor.

– De vill uppmuntra min idrottssatsning. Jag ska försöka ge tillbaka på något sätt för att visa min tacksamhet. Något ska vi arrangera för det nätverket, säger van der Poel.

Han tar diskussionerna om alla sponsorer med en viss ro.

– Om jag hade som mål att skapa mig en ekonomiskt trygghet hade jag valt att göra något annat med mitt liv än att åka skridskor.

Men han sticker inte under stol med att sponsorpengarna ger honom en viss frihet.

– Det är klart, den frihetskänslan är ganska skön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!