Tränaren: "Det här är det största"

Nils van der Poels största dag som skridskostjärna var också tränaren Johan Röjlers höjdpunkt. Trots ett VM-silver som aktiv. –Ja, det är det ju, det här är det största, säger en stolt Röjler.

Nils van der Poel kramas om, bland annat av tränaren Johan Röjler, till vänster, efter OS-gulddramat.

Nils van der Poel kramas om, bland annat av tränaren Johan Röjler, till vänster, efter OS-gulddramat.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Skridsko2022-02-06 13:59

Men tränaren var tom inombords efter dramatiken i nationella skridskostadion.

Med tre varv kvar var Nils van der Poel två sekunder bakom ledande Patrick Roest som spänt följde loppet vid sidan av.

I mål var svensken guldmedaljör med 47 hundradelar till godo.

På läktarplats slets de få åskådarna mellan hopp och förtvivlan. Bland annat den lilla svenska klacken på fem Tre Kronor-spelare och tre curlingspelare – som fått plats efter en utlottning bland de aktiva i den svenska truppen.

Men Röjler säger att han var helt omedveten om nagelbitaren. Han matchade ju fram van der Poel med skyltar på varje varv.

– Jag har ett tidsschema där det står exakt 29,1 på varje varv, det är bara det jag tittar på. Jag hör någon gång att speakern säger att han fortfarande är efter, men det vet jag. Vi försöker bara köra den typen av lopp som passar Nils och det är jämna varv och sedan en stark avslutning, säger han.

Bättre än schemat

De jämna varven skulle ge van der Poel 6.09,0 – och seger med 31 hundradelar.

Det blev ytterligare tolv.

Efter Nils van der Poels världsrekord i Salt Lake City i december på 6.01,56 trodde många att hans segermarginal skulle bli större.

Röjler säger:

– Jag visste att det skulle bli så här. Några av de bästa kommer att vara på sin bästa nivå. Så det blev som jag trodde.

"Kan hantera pressen"

Han är imponerad av sin adept som hanterade både favorittryck och små marginaler. Röjler säger att lottningen, som gjorde att van der Poel gick ut i sista par, var den perfekta. Men att det ändå skapar press när man står där och vet vad som måste göras.

– Han kan hantera pressen på ett bra sätt, det vet jag, men pressen blir ändå stor på honom. Det här var egentligen som han ville ha det. Han var tvungen att göra sitt yttersta för att vinna, säger Röjler.

Tränaren som hade sin stoltaste dag på en skridskooval – trots ett VM-silver i lagtempo under sin aktiva karriär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!