Tusentals hyllar van der Poel i hemstaden

I eftermiddag ska pensionerade skridskokungen Nils van der Poel hyllas i Trollhättan. Tusentals personer väntas komma till Drottningtorget för prisa den dubble OS-guldmedaljören. –Jag ser fram emot att komma hem och få möta alla Trollhättebor igen, säger han till TT.

"Jag ser fram emot att komma hem och få möta alla Trollhättebor igen", säger han förväntansfullt till TT.

"Jag ser fram emot att komma hem och få möta alla Trollhättebor igen", säger han förväntansfullt till TT.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Skridsko2022-03-26 07:08

Trollhättans stad ska hylla sin framgångsrika skrinnare. Pandemin har satt stopp tidigare men efter dubbla VM-guld i februari förra året, flera världsrekord, dubbla OS-guld i Peking och nu senast guld i allround-VM är det dags.

Kommunen räknar med att det kan komma mellan 5 000 och 10 000 personer till festligheterna på lördagseftermiddagen.

– Han är inte bara nån som kommer från Trollhättan. Han har lagt grunden för allt han åstadkommit här. Han har bott här och tränat här, säger Adam Andersson, sportreporter på TTELA.

Som på Stenmarks tid

När Nils van der Poel åkte 10 000 meter vid OS i Peking stod Trollhättan stilla. Skolklasser bänkade sig fram tv-apparaterna, företag tog paus för att följa dramat. Och i äldreboenden radade man upp sig framför loppet. Det var som på Ingemar Stenmarks dagar.

– Alla här har gjort sig delaktiga i hans framgång. Han är våran Nils van der Poel, säger Andersson.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund talar sig också varmt om honom.

– Han betyder jättemycket för staden. Han har varit en riktig reklampelare för oss på senare tid. Man har talat om Trollhättan i alla sammanhang, säger han.

Vänlig och ödmjuk

Han framhåller inte bara van der Poels prestationer utan också att hans personlighet spelar roll.

– Se på hans sätt att vara. Han är vänlig och ödmjuk och ställer upp och pratar med alla.

Redan har Nils van der Poel fått en egen stjärna i Trollhättans Park of Fame tillsammans med andra framstående personer från staden, som Frank Andersson, Laila Westersund, Håkan Mild och Claes Eriksson.

– Hans prestation visar att man från vår stad kan nå långt, säger Åkerlund.

Talas om skridskoboom

25-årige Nils van der Poel har avslutat sin elitsatsning, men har sagt att han ska fortsätta att åka med ungdomarna i skridskoklubben som redan sett en tillströmning av ungdomar. Det talas om en skridskoboom.

– Det är klart, att få möjlighet att träna med nån som vunnit OS-guld och är bäst i världen lockar. Det är hur häftigt som helst, säger Adam Andersson.

Och i dag är det Nils van der Poel som står i centrum. Höjdhopparen Stefan Holm kommer att vara konferencier. Det blir musik, tal och intervjuer.

– Staden kommer att uppvakta lite grand också men jag vill att det ska vara en hemlighet vad det blir. Jag hoppas på bra väder och mycket folk, säger Paul Åkerlund.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Sport: Skridsko.

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: OS-guld på 5 000 meter 2022 (nytt olympiskt rekord, 6.08,84), OS-guld på 10 000 meter 2022 (nytt världsrekord 12.30,74), VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter 2021, guld i allround-VM 2022 (svenskt rekord: 148,696). Världsrekord på 5 000 meter (6.01,56). Guld på junior-VM på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Har meddelat att han lägger av och hyllas på lördagen i hemstaden Trollhättan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!