"van der Poel har förändrat skridskon i grunden"

Nästa vecka gör skridskostjärnan Nils van der Poel sin sista tävling som elitåkare. Ett besked som väcker uppmärksamhet inom sporten. –Han har förändrat skridskon i grunden. Man kan redan nu se en "van der Poel-effekt", säger Martin Hersman, tidigare elitåkare och numera kommentator för nederländsk TV.

"van der Poel har kommit med något nytt till skridskosporten. Han har utmanat oss alla att bli bättre och att träna hårdare och gräva djupare", säger Ted-Jan Bloemen.

"van der Poel har kommit med något nytt till skridskosporten. Han har utmanat oss alla att bli bättre och att träna hårdare och gräva djupare", säger Ted-Jan Bloemen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Skridsko2022-03-07 05:45

Dagarna före allround–VM i Hamar meddelande Nils van der Poel sitt definitiva besked: världscupavslutningen i Heerenveen nästa helg blir hans sista tävling som elitåkare på skridsko.

Beskedet väcker förvåning men också förståelse och respekt bland kollegor inom sporten.

– Jag tycker att det är tråkigt för sporten att förlora honom, säger belgaren Bart Swings, guldmedaljör i masstart vid OS i Peking.

En förlust för sporten

Kanadensaren Ted-Jan Bloemen hade världsrekordet på 10 000 meter innan van der Poel slog det.

– Det är ett personligt beslut av Nils att lägga av. Om det gör honom glad så har han mitt stöd. Men det är en förlust för sporten, säger Bloemen.

Det är uppenbart att van der Poels prestationer det senaste året har satt djupa avtryck i skridskosporten. Dubbla VM-guld, dubbla OS-guld och dubbla världsrekord talar sitt tydliga språk.

Journalisten och tidigare nederländska elitåkaren Martin Hersman menar att det finns ett före och ett efter Nils van der Poel. På liknande sätt som det finns ett före och ett efter inomhusbanorna och klappskridskorna.

– Han har ändrat hela sättet för hur man tränar. Inte minst genom att publicera sitt manifest. Han har verkligen ändrat synen på vad man behöver göra för att uppnå stor aerob kapacitet, säger Martin Hersman.

Med aerob kapacitet menas kroppens förmåga att förbruka syre under maximalt arbete. Ju mer syre du kan konsumera, desto mer kommer du att klara av att prestera både när det gäller intensitet och längd.

van der Poel-effekten

Hersman talar redan om en "van der Poel-effekt" i Nederländerna.

– Redan förra sommaren kunde vi se killar som sprang halvmaraton och cyklade 10 mil om dagen. De har inte hänt tidigare. van der Poel har redan förändrat allt, säger Hersman.

Han tror ändå att det kommer ta flera år innan sättet att tänka slår igenom helt. Det finns tränare som inte vill erkänna att någon kommit med en bättre metod än vad de förespråkat i alla år.

– Men ta inte miste, han har förändrat skridskon i grunden, säger Hersman.

De nuvarande elitåkarna är artiga, men mer försiktiga i sina uttalanden. De vill inte fullt ut erkänna att de kunde ha tränat annorlunda.

– Jag har läst i hans träningsmanifest och jag har pratat om det med min tränare. Det är något helt annorlunda när han talar om hur man förbereder sig inför en säsong, säger Patrick Roest, som tog två silver vid OS i Peking.

– Men definitivt läser vi och ser vad vi kan göra bättre.

Träna hårdare

Ted-Jan Bloemen är inne på liknande tankar.

– van der Poel har kommit med något nytt till skridskosporten. Han har utmanat oss alla att bli bättre och att träna hårdare och gräva djupare.

Bart Swings håller med.

– Han har visat oss ett annat sätt att träna. Kanske kan jag lära av honom. Det han säger är mycket intressant och det han säger förklarar varför han kan vara så stark.

Léon de Kort är journalist på den nederländska skridskosajten schaatsen.nl. Det var hans artiklar om isen i Peking som inledde bråket mellan van der Poel och det nederländska förbundet under OS. Han tycker att förändringen går för långsamt.

– van der Poels insatser har påverkat de nederländska åkarna på tok för lite. Hans sätt att ta sig an utmaningen är så vacker. Han tänker utanför boxen jämfört med oss. Att inte ta efter är ett misstag, säger Léon de Kort.

– Han har trampat upp nya väger inom skridskon och vi är vana vi det gammalmodiga sättet. Jag tänker att Nils också skapat hjärnspöken hos de nederländska åkarna med sitt upplägg.

"Nils van der Poel har förändrat skridskon i grunden. Man kan redan nu se en van der Poel-effekt", säger Martinus Hersman, tidigare elitåkare och numera kommentator för nederländsk TV.
"Nils van der Poel har förändrat skridskon i grunden. Man kan redan nu se en van der Poel-effekt", säger Martinus Hersman, tidigare elitåkare och numera kommentator för nederländsk TV.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!