van der Poel rasar: "Det här är korruption"

Nederländerna försöker påverka ismakarna i skridskoovalen under OS i Peking. Nils van der Poel, som jagar en gulddubbel på fredag, rasar över uppgifterna. –Det här är inte rent spel. Det här är korruption, säger guldskrinnaren på en presskonferens.

Nils van der Poel.

Nils van der Poel.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Skridsko2022-02-09 10:30

Det är det nederländska skridskoförbundet som för några dagar sedan publicerade en artikel på sin egen webbplats.

Där berättar isexperten Sander van Ginkel att han är på plats i OS för att försöka påverka ismakarna i skridskoovalen.

– Jag försöker se till att omständigheterna (på isen) blir så bra som möjligt för åkarna från Nederländerna, säger han i artikeln som citeras av Expressen.

Varierande kvalité

Nils van der Poel och hans tränare Johan Röjler har själva läst artikeln och tagit upp uppgifterna med det Internationella skridskoförbundet (ISU).

– Vi såg under de första tävlingsdagarna att kvalitén på isen varierade mycket och sedan läste vi artikeln. Så vi tog upp det med ISU. Vi är väldigt nöjda med svaret vi fick att det berodde på att man mäter kvalitén på olika sätt och sedan har vi sett hur kvalitén har stabiliserats, säger Röjler.

Van der Poel känner sig också tillfreds med isen, men är upprörd över nederländarnas försök att påverka förutsättningarna.

– Vi behöver diskutera hur vi vill att vår sport ska vara. Jag vill att den ska vara rättvis och juste. Det ska inte handla om att påverka domare eller andra. Det är en skam, säger Nils van der Poel.

"Måste ta upp det"

Han får frågan av en nederländsk journalist varför han reagerar så starkt och om det inte stör honom inför 10 000 meter.

– Jag fokuserar på tävlingarna. Men det är min moraliska skyldighet att ta upp det här. Jag tror inte för en sekund att de nederländska åkarna står bakom det här, men de kan inte prata om det här för de är så beroende av sitt förbund. Jag är den ende som kan ta upp det, säger han.

– Om du får reda på att någon försöker fuska så måste du ta upp det. Men jag har fullt förtroende för ismakarna, tillägger han.

Nils van der Poel har tidigare sagt att han är osäker på framtiden efter OS. Guldet i söndags har inte fått honom att bestämma sig åt något håll.

– Nej, det har det inte. Jag har bestämt mig för att inte ta ett framtidsbeslut på envishet. Så resultaten här har inget med det att göra.

– När jag var 18 år bestämde jag mig första gången att aldrig åka OS, men jag gjorde det ändå, efter mitt första OS bestämde jag att inte göra det en gång till, men jag gjorde det ändå. Nu är jag osäker på ett tredje, så vi får se, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!