van der Poels protest: "Måste våga stå för något"

OS-mästaren i skridsko, Nils van der Poel, skänker bort ett av sina OS-guld. Han ger det till den svenska författaren och förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.
–Jag ville åstadkomma något som en idrottare, säger Nils van der Poel.

Dubble olympiske guldmedaljören Nils van der Poel träffar Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai.

Dubble olympiske guldmedaljören Nils van der Poel träffar Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai.

Foto: Privat/TT

Skridsko2022-02-25 12:14

Skridskofenomenet, som med sin höga sportsliga nivå och säregna personlighet varit en mycket omtalad svenska olympier under vinter-OS i Peking, har nu gjort ännu ett ställningstagande – denna gång mot bristen på mänskliga rättigheter i Kina.

"Fruktansvärt missnöjd"

– För mig var det ganska självklart från början, att OS i Kina inte var en bra idé. Jag reflekterade kring det och det störde mig allt mer. Allt det jag hade investerat i att bli en duktig idrottsman utnyttjades för att rättfärdiga en regims brott mot mänskliga rättigheter. Det var jag fruktansvärt missnöjd med, säger Nils van der Poel på en pressträff.

Han var inte beredd att offra barndomsdrömmen eller sitt OS för sakens skull – men hittade ett sätt som kändes "gott nog" och landade i att skänka bort sin medalj.

– Även om man inte är beredd på att göra allting, så ska det inte hindra en från att göra något, säger van der Poel.

Under ett möte i Cambridge, England, på torsdagen lämnande skridskostjärnan därför över OS-medaljen från 10 000 meter till Gui Minhais dotter Angela Gui, som i flera års tid kämpat för sin pappas frigivning.

– Det är väldigt viktigt för mig att Nils gåva inte handlar om mig eller om min pappa. Det är så att Kina har ett extremt stort antal politiska fångar och situationen förvärras varje dag. Det här är en representation av solidaritet mot förtryck, förföljelse och totalitära regimer, säger Angela Gui.

van der Poels protest har blivit en världsnyhet.

På plats vid den inofficiella överlämningsceremonin var New York Time s och flera stora nyhetsbyråer och mediebolag rapporterar om hans protest.

För New York Times berättar van der Poel att han först i november kom i kontakt med historien kring Gui Minhai för första gången, men att han sedan dess satt sig in i fallet och redan inför spelen hade planer på att på något sätt protestera i händelse av att han skulle få en OS-medalj.

Enligt Angela Gui vet man ingenting om hennes pappas situation för tillfället.

– Vi vet ingenting. Vi vet inte ens om han lever, säger hon.

"Större intentioner att överleva "

van der Poels ställningstagande kommer ett par dagar efter att spelen i Peking avslutats. Men varken skridskoåkaren eller Angela Gui tror att medaljgesten kommer att leda till någon större förändring på kort sikt.

– Jag tror samtidigt att det uttalade ordet har en stark makt och att det finns en anledning till att Kinas regim anstränger sig för att förtrycka det fria ordet, säger van der Poel.

Han bygger senare ut:

– Jag hoppas att idrotten vågar ta mer ställning. Det är inte idrottens roll att lösa allt, men jag vill kunna få människor att våga stå för något. Om man vågar ändra sig när man haft fel är det inte farligt att stå för något, säger Nils van der Poel.

För skridskoåkaren innebär överlämningen av medaljen att hans säkerhetssituation troligtvis förändras.

Till exempel har han bytt telefonnummer och lösenord på diverse tjänster sedan han kom hem från Kina. Och några resor till Sydostasien blir det nog inte den närmsta tiden, konstaterar han.

– Jag har större intentioner att överleva än att åka dit.

Gui Minhai tillfångatogs den 17 oktober 2015 och har sedan dess, med undantag för några månader 2017, suttit fängslad i Kina.

van der Poel vann både 5 000 och 10 000 meter i Peking. Medaljen från 5 000 meter behåller han för egen del.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!