Det är svårt att tro det. Men fallskärmshopparen Nils van der Poel var höjdrädd. Samtidigt drömde han om att bli fallskärmsjägare. Så pappa Göran van der Poel ordnade att sonen skulle få pröva på att hoppa, genom att göra ett tandemhopp.
– Det var superläskigt, men jag älskade det, berättar Nils van der Poel.
Avgörande för guld
Ett enda hopp, sedan var han fast. I sommar passerar han 1 000 hopp och han tvekar inte att tala om hoppandets betydelse för skrinnarkarriären. Det har haft en avgörande inverkan.
Nils van der Poel har gjort sig känd för att gå sina egna vägar när det gäller träning och förberedelser. Efter VM-triumfen i Heerenveen i februari med dubbla VM-guld och världsrekord lade han skridskorna på hyllan – ett tag.
I stället blev det skidåkning, löpning, multisport och cykel. Upp till sex timmar om dagen. Och så fallskärmshoppning. Han håller till i Västerås och hoppar tillsammans med fallskärmsklubben Aros, bor i en barack och umgås med vänner. Han kallar gänget runt flygplatsen för sin familj.
Träna under stress
– Fallskärmshoppning ger mig ett utmärkt tillfälle att träna på att agera under stress, och som idrottare är det en oerhört värdefull träning. Under vart och ett av mina hopp har jag lärt mig att leverera under pressade förhållanden, säger van der Poel.
Hoppningen är också motsatsen till den lågintensiva volymträning han ägnar sig åt med långa löp- och cykelpass. Från det att han kastar sig ut ur flygplanet på 4 000 meters höjd befinner han sig i fritt fall en knapp minut innan han måste dra fallskärmen på 1 000 meter.
– På den korta tiden ska man lära sig göra en formation eller ett akrobatiskt mönster. Det är ett nytt utförande och ett nytt sätt att hantera sin kropp varje gång. Förmågan att kunna det under press är ovärderlig.
Och det är en lärdom han sedan tar med sig tillbaka till skridskoåkningen.
– När min tränare ger mig något att lära, till exempel om min skridskoteknik, kan jag snappa upp det snabbt eftersom jag har tränat på att lära mig under stress. Därför blir det också lättare att prestera på tävlingarna, säger van der Poel.
Flera vänner omkom
I början på juli drabbades fallskärmssporten av en tragisk olycka. Nio personer omkom sedan ett flygplan havererade kort efter start i Örebro. Nils kände flera av de omkomna.
– Det är tungt på många sätt. Fallskärmssverige är väldigt tajt. Det har försvunnit vänner till mig som betytt väldigt mycket för svenska fallskärmshoppning, säger han.
Han erkänner att han ytterligare en gång tänker över sitt beslut att hoppa. Och kommit fram till att det positiva ändå överväger.
– De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket, säger han.
– Och det är inte farligare att hoppa fallskärm i dag än det var före olyckan.
Blev inget SM
Under sommar var det tänkt att han skulle delta i SM i wingsuit. Wingsuit en speciell dräkt som har "vingar" som göra att hopparen faller långsammare och kan flyga längre.
– Men jag har fått planera om sommaren en del på grund av en efterhängsen skada, säger Nils van der Poel.
Först i oktober räknar han med att ta på sig skridskorna igen. Då handlar det om förberedelser för de tävlingar som ska göra att han kvalar in till OS i Peking 2022. Där är han ett av våra största guldhopp.