Hösten har kommit till Arvidsjaur. Löven har gulnat och det är sju grader i luften. De värnpliktiga på jägarbataljonen övar skyddsvakt på ett övningsfält. Och en av handledarna är den dubbla skridskovärldsmästaren Nils van der Poel.
Han är deltidsanställd av försvaret i tre veckor och kombinerar sina träningspass med arbete som instruktör. Han är den förste som fått möjligheten att inom ramen för det nya samarbetet mellan SOK och Försvaret utnyttja anläggningar och resurser samtidigt som han bidrar till utbildningen av de värnpliktiga.
Väcker gamla minnen
– Det är kul att vara tillbaka här. Det väcker gamla minnen, säger han ackompanjerad av ljudet från skjutbanan i närheten.
Själv gjorde han 2018–2019 elva månaders militärtjänstgöring i Arvidsjaur, 15 mil väster om Luleå. Och han har sedan dess talat om den betydelse den haft för hans framgång som idrottsman.
— Jag har fått lära mig att leverera på topp under hög press. Det jag gillar med det militära sättet att tänka är att man ska lösa en uppgift under vilka förhållanden som helst. Hunger, törst och sömn spelar ingen roll, det handlar om att leverera.
Förutom att vara handledare vid olika övningar föreläser han också. Han berättar om sin tid vid bataljonen och hur han tagit med sig lärdomar till sitt idrottande.
"Oerhört motiverande"
– Det har varit oerhört häftigt att höra hans berättelse om hur den här utbildning har gjort att han blivit en så framgångs idrottsman. Det var oerhört motiverande, säger Albin Boquist, en av de värnpliktiga, själv hockeyspelare i Gislaved.
Efter världsrekordet i Heerenveen i februari i år tilldelades van der Poel ett diplom av arméchefen Karl Engelbrektson. När de talades vid fick van der Poel höra talas om det nya samarbetet med SOK.
"Han tog mig på orden"
– Då sade jag att om jag kan hjälpa till så gör jag gärna det. Och han tog mig på orden. Det är roligt, säger van der Poel.
– Det är ju Nils som har valt oss. Vi kan väl inte säga annat än "tack så mycket". Han är en lysande ambassadör för försvarsmakten och då ytterst också för vårt förband, säger Morgan Gustavsson, stabschef vid Norrlands dragonregemente K4.
Och Nils van der Poel har inget emot att för en tid bli "affischnamn" för försvaret.
– Jag har lagt elva månader av mitt liv på att stärka Sveriges försvar. Periodvis har det varit tufft. Men om jag nu kan bidra ytterligare genom att tala gott om vad det har gett mig då känns som det ger ännu mer mening till de månaderna då jag har varit hungrig, kall och trött, säger han.
Fler idrottsmän och kvinnor
I framtiden kan det bli så att fler elitidrottsmän och kvinnor kan komma till Arvidsjaur eller andra förband på liknande sätt.
– Vi får se vart det här tar vägen. Förhoppningen är att vi ska få ut en grundmall som vi kan fortsätta med tillsammans med SOK och sakta men säkert utveckla de områden som SOK och vi har gemensamma, säger Morgan Gustavsson.
Nils van der Poel trivs i Arvidsjaur och hoppas att han kan komma tillbaka igen, men det får i så fall bli först efter OS i Peking i februari nästa år.
Efter det militär gästspelet åker han till Inzell i södra Tyskland där han går på is igen för att börja formtoppningen inför världscupen i november och december, tävlingar som även är OS-kval.