Anna Normann åkte till Tokyo med medaljförhoppningar, och i sista grenen kom den efterlängtade pallplatsen.
– Man får inte svära, men så skitskönt är det, så, så skönt, säger hon till TT.
– Jag har ju skjutit bra hela mästerskapet egentligen, men varit lite, lite ifrån tidigare.
På tidiga söndagsmorgonen, svensk tid, hade Halmstadsskytten det som tidigare saknats i Tokyo – marginalerna på sin sida. För varje omgång i finalen slogs en deltagare ut, och till slut var bara Normann och slovakiskan Veronika Vadovicova kvar i tävlingen. Men den duellen vann alltså slovakiskan.
– Herregud det är ingenting som skiljer. Hon hade lite mer flyt än vad jag hade, jag sköt ju absolut inte dåligt, så jag är så stolt över mitt silver, säger en sprudlande glad Normann.
"Slår oss inte för bröstet"
Anna Normann är förhållandevis ny inom paraskyttet. Debuten kom 2018, fyra år efter det att hon blev världsmästare i lag med det hon kallar friska landslaget. Och framgångarna dröjde inte länge för det nya paralympiska guldhoppet – 37-åringen tog VM-guld i oktober 2019.
Sedan dess har hon inte tävlat mot världseliten i parasporten, men i somras blev det såväl brons i liggande skytte som silver i lag i SM för friska.
Hon sade sig tidigare därför vara lite osäker på formen inför Tokyo, men den verkar hon ha prickat in bra.
– Den har varit jättebra. Men jag tycker inte om att sticka ut hakan. Jag är skytt, jag tycker om att vara lite "det går nog bra, ta det lugnt, andas". Vi i skyttet är inte som Zlatan liksom, vi slår oss inte för bröstet och så.
TT: Det är kanske det som behövs?
– Ja, kanske. Jag får börja med det.
Champagnen får vänta
Under Paralympics har Normann varit i tre finaler och på vägen till en av dem, gevär 50 meter från tre positioner, satte hon världsrekord i kvalet. Bara i liggande luftgevär missade hon med liten marginal final.
– Jag har gjort det jättebra hela veckan, fyra riktigt bra matcher och det är jag superstolt över. Jag går härifrån med en femteplats, en åttondeplats, ett världsrekord, ett annat personligt rekord och så ett silver. Jag tycker det är rätt bra faktiskt, säger hon.
Senare på söndagen är det avslutningsceremoni i Tokyo, med skyttekollegan Philip Jönsson som svensk fanbärare. Men Normann kommer inte göra Sveriges enda guldmedaljör sällskap då. Hon hinner inte, och har en halvtimme efter medaljen inte ens börjat fira ännu.
– Nu ska jag på dopningskontroll och längre har jag inte kommit i planeringen. Men när jag kommer hem till Halmstad ska jag nog dricka champagne. Men vi får absolut inte göra det här, då slänger de ut oss med detsamma.
Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal finaler i Paralympics för Normann. Rätt är tre.