Sköt hem svenskt EM-silver – och OS-plats

Rickard Levin-Andersson, 31, hade aldrig tidigare varit nära medaljer och topplaceringar i internationella mästerskap. Då slog han till med ett silver på lerduve-EM i Cypern – och fixade en svensk kvotplats till OS 2024.

Rickard Levin-Andersson tog silver på lerduve-EM och säkrade en svensk kvotplats till OS.

Rickard Levin-Andersson tog silver på lerduve-EM och säkrade en svensk kvotplats till OS.

Foto: Foto: Svenska skyttesportförbundet

Skytte2022-08-27 22:22

Svensken imponerade tidigt i EM och träffade 122 av 125 lerduvor i grundomgången vilket förde upp honom till andra plats. Endast den regerande OS-mästaren i trap, tjecken Jiri Liptak, var bättre med 123 träffar.

Efter stabilt skytte även i semifinalen knep Levin-Andersson en plats i finalen. Där inledde han med två bommar men hittade tillbaka till säkert skytte och säkrade silvret bakom just Jiri Liptak.

"Jag har känt mig i bra form hela säsongen så självförtroendet har varit bra en längre period. Nervös var jag förvisso, men kände samtidigt att jag inte har något att förlora", säger Levin-Andersson i ett pressmeddelande.

Levin-Anderssons EM-silver säkrar även en svensk kvotplats till OS i Paris 2024.

"Den här framgången betyder jättemycket för svenskt trapskytte. Det bidrar till att skapa större intresse för sporten och inspirerar fler att våga satsa. Ett kvitto på att man kan lyckas om man tränar hårt och rätt", säger lagledaren Pia Hansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!