Svetsarens silvertårar: "Helt overkligt"

Skytten Victor Lindgren tog OS-silver i herrarnas 10 meter luftgevär. Efter att ha fått sin medalj hade den 21-årige svetsaren glädjetårar i ögonen. –Det är helt overkligt att ha en silvermedalj runt halsen, säger han.

Victor Lindgren med sin silvermedalj om halsen efter finalen av tio meter luftgevär vid sommar-OS-i Paris.

Skytte2024-07-29 13:55

Den regerande världsmästaren i disciplinen var svettig i pannan och såg överlycklig ut efter att ha tagit Sveriges tredje OS-medalj på lika många dagar i Frankrike.

– Det är helt obeskrivligt, jag har inga ord. Känslorna får komma senare under dagen helt enkelt, säger Victor Lindgren till Max efter medaljceremonin i arenan i Chateauroux.

Efter att i söndags kvalat sig till final som sexa bland de åtta finalisterna var Lindgren bra med i medaljkampen redan från sitt första finalskott under måndagen. Svensken tog sig hela vägen till en rafflande, avslutande skjutning mot kinesen Sheng Lihao som ledde tävlingen igenom och tog guldet före Lindgren.

Lingrens finalpoäng var 251,4 efter 24 skott. Sheng vann på 252,2, nytt olympiskt rekord, och tog sitt andra guld i Paris efter att tidigare under OS vunnit mixedklassen tillsammans med Huang Yuting. Miran Maricic, Kroatien, tog brons.

Grät med landslagskollegan

– Det var en lättnad att bara lämna finalen. Nerverna var på topp. Det var en lättnad att bara gå upp på pallen, säger Victor Lindgren till skrivande medier och skrattar.

Han kramade bland andra landslagskamraten Marcus Madsen, som precis som Lindgren bor i Sävsjö, direkt efter att silvret var ett faktum.

– Marcus har betytt väldigt mycket. Han har hjälpt mig oerhört mycket. Han är extremt erfaren skytt, tio år äldre än vad jag är. Han hjälper mig och ger tips. Den kramen betydde mycket. Vi båda började gråta då.

Lindgrens stora OS-mål är egentligen Los Angeles 2028. Medaljen i Frankrike kom alltså fyra år för tidigt.

– Det kan bli några OS till.

Semestrande svetsare

21-åringen från Sjöbo i Skåne arbetar till vardags deltid som svetsare. Han kommer även att skjuta frigevär, krut, 50 meter senare under OS. På onsdag inleds tävlingen med kvalet.

– För tillfället har jag semester. Egentligen ska jag börja jobba den 5 augusti, vi flyger hem den 4 augusti. Men jag får väl ringa och snacka med chefen och se vad de säger. Förhoppningsvis får jag lite mer ledigt.