Nerverna svek Thorgren, ryggen Mattsson

Niklas Mattsson hängde mot staketet. Smärtan syntes i ansiktet, hördes i rösten. Och så pekade han med handsken. –Det var där borta, nedåt liften. Jag skulle bara göra ett litet hopp och det låste sig i ryggen.Åka snowboard med ryggsmärta... det brukar inte gå så bra. Det gjorde det inte heller – och även big air-tävlingarna kan vara i fara.

Niklas Mattsson plågades av ryggsmärtor och var chanslös i kvalet till finalen i snowboardens slopestyle.

Niklas Mattsson plågades av ryggsmärtor och var chanslös i kvalet till finalen i snowboardens slopestyle.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Snowboard2022-02-06 08:00

Mattsson kom sist av de 30 som startade i OS-kvalet till slopestylens final. Hemma i Sverige fick morgonpigga tv-tittare se två usla åk när varken han eller Sven Thorgren gick vidare.

Förklaringen till hur det kunde gå så illa avslöjade Mattsson efteråt. De senaste dagarna har det medicinska teamet gjort allt för att få ordning på Mattssons rygg.

Men muskelkrampen ville inte släppa.

Snowboardstjärnan hade två val. Det ena var att inte åka, det andra handlade om att hoppas på det bästa och vinna fajten mot smärtgränsen.

Smärtstillande hjälpte inte

Alla som haft ett ryggskott, där smärtan strålar ned i ena benet via rumpan, förstår hur ont han hade.

De som skonats från det förlamande eländet får en beskrivning av Mattsson.

– Fästena längst ned i ryggen ut mot rumpmuskeln, där har det dragit ihop sig något så inåt... Vi har försökt tänja, jag har tagit smärtstillande för att få det att fungera.

– Efter första åket försökte vi behandla och mjuka upp, men när jag kom ut ramlade jag ihop när jag skulle sätta på mig brädan. I landningarna kändes det nästan som att ryggen skulle gå av.

"Jäkligt besviken"

Thorgren hade inga fysiska problem. Där satt det i skallen.

– Jag är jäkligt besviken över att jag inte fick ihop det. Jag har verkligen förberett mig på bästa sätt, var extremt laddad och kände självförtroende, säger Thorgren.

Då svek nerverna.

Han var spänd, fick inte åkningen att lossna. Konsekvensen? En prestation långt under hans kapacitet och ett resultat som inte var i närheten av att ta honom vidare till final.

Men snowboarden är förlåtande så till vida att alla åkare får en andra chans.

Det främsta resultatet efter två åk räknas.

– Det var mycket nerver i första åket. I andra satte jag allt perfekt till efter första hoppet. Till det andra bromsade jag lite, kände att det gick för fort. Jag hade mycket medvind med mig och hann inte häva i tid.

Får ny chans i big air

Överrotationen innebar att han satte sig på baken. Missen var kostsam. Thorgren slutade 24:a.

– Jag känner förstås en väldig besvikelse. Jag är sjukt förvånad. Jag kan knappt fatta det, säger OS-fyran från Sotji 2014.

Han får en ny chans när snowboarden förflyttar sig till Peking. Där väntar big air den 14 februari, i alla fall för Thorgren.

TT: En viss tröst?

– Verkligen. Det är långt från över. Det ska verkligen bli kul att komma dit och få "kötta" och visa vad jag kan. Nu fick jag inte chansen att visa det, säger Thorgren.

"Kommer att bli tufft"

Mattssons vidare OS-äventyr är i hög grad i händerna på fysioterapeuter och massörer.

– Vi har några dagar på oss att behandla. Vi ska göra allt vad vi kan, säger han.

Senare under kvällen kom landslagsläkaren Jakob Swanberg med sitt utlåtande. Han säger i ett pressmeddelande att det rör sig om en disk som spökar, men att smärtorna inte är farliga. Big air-tävlingen kan dock vara i fara, konstaterar han.

"SOK:s fysioterapeut Jörgen Sandberg och jag jobbar tillsammans för att optimera Niklas möjligheter till återhämtning i tid till big air-tävlingen men det kommer att bli tufft. Vi följer en tydlig plan vi gjort upp och kommer att göra en avstämning ett par dagar innan tävling och då fatta beslut om det blir tävlingsstart eller ej", säger landslagsläkaren i pressmeddelandet.

Till den inbjudna publikens stora munterhet vann kinesen Yiming Su kvalet på 86,80 poäng. Norrmännen Ståle Sandbech och Mons Røisland gör också upp om medaljerna.

Sven Thorgren misslyckades i kvalet i slopestyle.
Sven Thorgren misslyckades i kvalet i slopestyle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!