OS-polarna vill bjuda tv-publiken på en show

De är polare snarare än rivaler. Sven Thorgren och Niklas Mattsson sysslar med en sport där det finns plats för klacksparkar och allt inte tas så förbannat allvarligt. –Sedan urminnes tider har vår sport alltid varit familjär, säger Mattsson.

Sven Thorgren tränar inför söndagens kval i slopestyle i Zhangjiakou.

Sven Thorgren tränar inför söndagens kval i slopestyle i Zhangjiakou.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Snowboard2022-02-05 18:42

Det två 90-talisterna, det skiljer bara två år mellan dem, har kuskat runt med sina brädor i världscupen många år. Då lär man känna varandra, utan och innan.

– Vi är inte stora rivaler, men det är klart att när det kommer till ett OS kanske man går in lite extra mycket i sin egen bubbla. Vi försöker peppa varandra att ge publik och tv det bästa, säger Niklas Mattsson.

Han och Thorgen har gratulerat varandra till pallplatser. De har också delat besvikelser. En var olympisk. Thorgren, då som nu ett svenskt medaljhopp, bröt nyckelbenet under träning i Schweiz och missade OS i Pyeongchang.

Tung upplevelse i förra OS

Men han åkte till Sydkorea ändå, i rollen som ambassadör inför Sveriges OS-ansökan 2026. Där fick han möjligheten att stötta Mattsson.

Men det som hade alla möjligheter att bli en medalj slutade i plågor. Mattsson toppade kvalet i big air, men föll illa och fick en fraktur i ena handleden.

Den upplevelsen tror han att han har nytta av nu.

– Mestadels av allt omkring. Åkmässig ser jag OS som vilken annan tävling som helst. Jag tror inte det gynnar mig att förstora det.

– Erfarenheten av att det är ett mediepådrag och allt annat runt omkring gör att jag känner mig mer hemma nu efter två OS, säger Niklas Mattsson.

Men först gäller slopestyle. Kvalet avgörs tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid. Tolv av 30 åkare når finalen på måndag morgon, svensk tid.

– Big air är väl det jag känner mig mest hemma med just nu, om man ser till säsongen och de trick som finns planerade. Slopestyle är annars det jag brunnit mest för, men det är också där allt måste stämma, säger Mattsson.

Thorgren i fin form

Thorgren kom till Zhangjiakous elaka kyla och kindbitande vindar med ett färskt slopestylebrons i X Games i Aspen.

– Jag är väldigt sugen på att visa vad jag går för i ett OS. Jag känner att jag är bra på plats mentalt.

– Banan är lite bättre än jag hade trott. Under en lång tid har jag tänkt ut mitt åk. Jag fick lite bekräftat att allt det jag har visualiserat kommer att fungera.

TT: Hur påverkar kylan och den höga höjden?

– Egentligen inget alls. Jag upplevde nog säsongens värsta kyla i Calgary före jul. Då var det 22 minusgrader så det är inte så farligt här. Och höjden? Vi var på 3 000 meter innan så det här (cirka 2 00 meter) är inte så farligt, säger Niklas Mattsson.

Handledsskadan som satte stopp för Niklas Mattssons medaljchans i big air i Pyeongchang 2018. Arkivbild.
Handledsskadan som satte stopp för Niklas Mattssons medaljchans i big air i Pyeongchang 2018. Arkivbild.
Fakta: Sven Thorgren och Niklas Mattson

Sven Thorgren

Född: 4 oktober 1994 i Stockholm.

Klubb: Sollentuna snowboardklubb.

Bor: Kläppen.

Tävlingsgrenar: Slopestyle och big air.

Tidigare OS-meriter: Fyra i slopestyle i Sotji 2014. Missade OS i Pyeongchang på grund av skada.

Övriga meriter: Fem medaljer i X-games: guld i slopestyle 2017 i Hafjell, silver i big air 2019 i Oslo, brons i big air 2019 i Aspen och brons i slopestyle 2015 och 2022 i Aspen. Seger i världscupen, big air, i Peking 2018, tvåa i världscupen i Kreichberg 2020 och i Peking 2019, båda i big air, trea i Chur 2021 i big air, trea i världscupen i slopestyle i Spindleruv Mlyn 2013.

Niklas Mattsson

Född: 16 mars 1992 i Sundsvall.

Klubb: Leksand Snowboard och Freestyleklubb.

Tävlingsgren: Slopestyle och big air.

Tidigare OS-meriter: Nia i slopestyle och tolva i big air i Pyeongchang 2018, 23:a i slopestyle i Sotji 2014.

Övriga meriter: Etta i världscupen i slopestyle i Laax 2021 och i big air i Stockholm 2011, tvåa i världscupen i slopestyle i Stoneham 2014 och världscupen i slopestyle i Secret Garden 2018, VM-silver i big air 2013, VM-silver i slopestyle 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!