Miljonlyft för arenan

Södra Vi idrottsförening har blivit beviljade drygt 2,8 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden. Det gör att de nya allvädersbanorna kan stå klara redan till sensommaren.

I mitten av maj påbörjas arbetet som väntas vara klart i mitten av augusti.

I mitten av maj påbörjas arbetet som väntas vara klart i mitten av augusti.

Foto: Ivonne Svahn

Södra Vi2019-04-11 18:00

Södra Vi idrottsförening har länge känt att Arena Ulfveskog behöver förbättras. Det har också med tiden blivit omöjligt att ha utbyte med andra föreningar eftersom anläggningen haft för dåliga förutsättningar, enligt föreningen. För några år sedan märkte man också att antalet utövare av friidrott minskade. För tre år började därför diskussionerna på allvar att utveckla anläggningen.

– Idag har vi fått bra fart på friidrotten igen. Vi har fått ett gäng nya ledare och det gör mycket. Vi har ungdomar som åstadkommit fina resultat. Men om det ska utvecklas så måste vi ha en anläggning anpassad till dagens tävlingsverksamhet, säger Håkan Danielsson, ordförande i föreningen.

Investeringen landar på 5,7 miljoner och tas i hamn genom olika bidrag. Kommunen har tidigare gett klartecken till det näst största på drygt 1,8 miljoner. I veckan föll också den största pusselbiten på plats då Allmänna arvsfonden gav beskedet att man stöttar byggprojektet av allvädersbanor med 2 811 000 kronor. Det är visserligen lägre än de drygt tre miljoner kronor man ansökt om men Håkan Danielsson är nöjd.

– Vi får fundera på aktiviteter för att ta hem de pengarna som saknas, säger han.

Den 15 maj dras byggarbetet igång.

– Det kommer bli en helt ny arena med ett bra underlag istället för kolstybbyta. Vi ser fram emot nya banor i september för vi har pratat om det här länge. Det kommer bli riktigt bra, säger han.

Allvädersbanorna blir för löpning (kort-, medel och långdistans, häck) , hopp (höjd, längd, stav och tresteg) samt kastgrenar (kula, diskus, spjut och slägga)

– Om vi får en modern anläggning ökar säkert intresset för friidrott. En bra anläggning är ändå A och O för att det ska bli en bra verksamhet och många deltagare, säger han.

Idag finns närmaste anläggning i Eksjö eller i Västervik. Stort fokus sätts att ge personer med funktionsnedsättning goda förutsättningar att utöva friidrott.

– På en allvädersbana får de med funktionshinder ett underlag som är funktionellt.

Om några veckor kommer föreningen att uppmärksamma avslutet på den gamla arenan.

– Vi kommer göra ett avslut i mitten av maj. Det blir istället för Södra Vi-rundan.

Något invigningsdatum för den stundande allvädersbanan är ännu ej spikat men Håkan Danielsson säger att det kommer att uppmärksammas på något vis.

Håkan Danielsson, ordförande i Södra Vi IF,  ser fram emot allvädersbanorna.
Håkan Danielsson, ordförande i Södra Vi IF, ser fram emot allvädersbanorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!