Det har förstås funnits farhågor för att hålla OS-matcher inte långt från katastrofplatsen i Fukushima, men det ska vara säkert för de inblandade. Det var också i Fukushima som fackelstafetten inleddes i mars i år.
Det som kommer att kännas annorlunda för japanskorna i inledningsmatchen mot Australien är att spela inför tomma läktare. Ökad smitta av covid-19 i Japan har stoppat publik på alla OS-arenor.
– Softboll är enormt stort här. Supportrarna och konkurrenssituationen är otrolig, säger Dallas Escobedo, kastare i Mexikos landslag som spelar i den japanska ligan, till Reuters.
Tillfälligt med i OS
Ytterligare två softbollmatcher, som spelas i morgon, avgörs i Fukushima. Och en vecka senare, den 28 juli, spelas även basebollpremiären Japan–Dominikanska republiken där.
Softboll, och baseboll, är tillbaka på OS-programmet efter att ha tagits bort 2008. Detta på grund av att sporterna är så stora i Japan. De är bara med med tillfälligt och har tagits bort till OS i Paris 2024.
Jordbäving bakom katastrof
Det var den 11 mars 2011 som en jordbävning orsakade den svåra kärnkraftsolyckan i Fukushima med mer än 20 000 döda. När sedan Japan tilldelades sommar-OS 2020 var förhoppningen att OS skulle bli som en nationell återstart, något positivt att fokusera på. Men i Fukushima tror man inte på Återhämtnings-OS, som Tokyo-spelen tidigare kallades för.
– I rådande coronasituation har OS själv inte någon OS-känsla, säger Fukushima-bon Kunitoshi Abe till Reuters.