"Solheim Cup tar fram det bästa i mig"

Caroline Hedwall skrev historia i Solheim Cup redan för sex år sedan.

På Gleneagles gör hon sitt fjärde framträdande i tävlingen hon älskar.

Solheim har tagit fram det bästa spelet i mig, säger hon.

11 september 2019 14:54

Golfproffsen är vana vid en vardag där varje slag räknas och 71 håls bra spel i värsta fall kan förstöras av att allt går fullständigt åt skogen på det 72:a.

I Solheim Cup, prestigemötet mellan Europa och USA, är det i stället matchspel som gäller – och det gillar Caroline Hedwall.

Jag tror att matchspel alltid har passat mig eftersom jag gillar att spela aggressivt. Och det kan man göra i match, för det kostar aldrig mer än ett hål medan det kan bli dyrare i slagspel, säger hon.
Så jag tror att jag kan ta fram det spelet här, vara lite mer orädd och bara köra på. Då blir det oftast lite fler birdies.

Bra facit

Caroline Hedwall spelar på skotska Gleneagles karriärens fjärde Solheim Cup. Svenskan är inte rankad bättre än 122:a i världen – näst sämst av alla spelare i Solheim Cup – men hennes facit i tävlingen imponerar. Vinstprocenten (65,38) är näst bäst i det europeiska laget och det är mycket tack vare Hedwalls historiska prestation i Colorado 2013. Då blev hon först någonsin att vinna samtliga fem matcher i ett Solheim Cup.

Det var väldigt speciellt. Det kunde inte ha blivit bättre för min del och sedan var det kul att Europa slog USA på bortaplan för första gången, säger Hedwall.

Hennes kärleksrelation med Solheim Cup började tidigare än så. Som 14-åring fanns hon i publiken på Barsebäck när Europa tog en förkrossande seger 2003, med Annika Sörenstam och årets kapten Catriona Matthew som några av de stora hjältarna.

Det var en av de första proffstävlingarna jag var på och jag kommer ihåg att jag tänkte att "det här vill jag göra". Jag har drömt mer om Solheim Cup, och sett det framför mig, än att vinna individuellt.

TT: Vad är så speciellt med den här tävlingen?

Det är atmosfären. Vi spelar ju inte sådana här tävlingar så ofta, när det är så mycket fans ute och det blir så tydligt vilka de hejar på, säger Hedwall.

Ingen press

Europa är underdog och ska försöka sätta stopp för USA som kommer till matchen med två raka segrar bakom sig. Läktarna kommer vara välfyllda när tävlingen inleds med parspel – först foursome och sedan bästboll – på fredag.

Jag känner inte någon press utan tycker mer att det är motiverande att alla är här och supportar. Jag menar, det är ingen som kommer att bua om man slår ett dåligt slag, säger Hedwall.
Det känns bara fantastiskt bra att vara här. Det var ett stort mål den här säsongen och jag är stolt att jag lyckades ta mig hit.

Lagom till Solheim Cup har hon också repat sig efter sommarens sega sjukdomsperiod, då hon bland annat spelade majorn Evian Championship med halsfluss.

Jag skulle ha spelat i Kanada och Portland (i slutet av augusti), men kände att kroppen sa ifrån och tog lite välbehövlig vila. Det hade varit tufft om jag inte hade tagit ledigt, men ju känner jag att jag har full energi tillbaka.
Fakta: Caroline Hedwall

Född: 13 maj 1989.

Blev proffs: 2011.

Segrar på Europatouren: 6.

Tidigare Solheim Cup: 2011, 2013 och 2015.

Individuellt facit: Åtta segrar, en oavgjord, fyra förluster.


Fakta: Så spelas Solheim Cup

Den 16:e upplagan av Solheim Cup inleds på Gleneagles på fredag. Totalt spelas 28 matcher och för att återta bucklan måste Europa, som har förlorat två raka Solheim Cup, ta minst 14,5 poäng.

Fredag: foursome (fyra matcher) och bästboll (fyra matcher).

Lördag: foursome (fyra matcher) och bästboll (fyra matcher).

Söndag: singlar (tolv matcher).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT