250 personer på matchen – klubben kan bryta mot lagen

Drygt 250 personer var på plats för att se tisdagens möte i Bauhausligan mellan Västervik och Vetlanda. Problemet? Ingen publik tillåts på idrottsvenemang.

Det är på Hejla Arenas VIP-läktare som det har vistats cirka 250 personer på matcherna.

Det är på Hejla Arenas VIP-läktare som det har vistats cirka 250 personer på matcherna.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Speedway2020-08-20 15:45

– Konsekvensen skulle kunna bli att det handlar om brott mot ordningslagen där påföljden är bötesstraff eller fängelse, säger Andreas Nilsson, handläggare hos Polisen i region Syd, till SVT.

Det var under onsdagen som SVT kom med uppgifter om att Västervik Speedway kan ha brutit mot lagen i samband med matchen mot Vetlanda. Regeringen har nämligen förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer, vilket även gäller idrottsevenemang. Men inne på arenans restaurang och öltält fanns cirka 250 gäster som umgicks och tittade på matchen. Även hos Dackarna fanns över 200 personer på läktaren.

Andreas Nilsson, handläggare hos Polisen i region Syd, berättar för SVT att Västervik Speedway enligt sitt tillstånd enbart får ta in 50 personer. 

– Bara man kan se matchen räknas man in som publik, säger han men berättar att det finns ett undantag:

– Om restaurangen har daglig verksamhet och serverar lunch kan vi inte hindra dem från det, även om de råkar ha utsikt mot arenan.

Men enligt SVT har speedwayklubbens restaurang ingen daglig verksamhet.

– Nej, det har de inte. De har tillstånd att ha sponsortält vid match och servera sina sponsorer, säger Bo Essén, alkoholhandläggare i Västerviks kommun, till SVT.

Om det visar sig handla om ett brott mot ordningslagen skulle påföljden kunna bli bötesstraff eller fängelse i högst ett halvår, enligt Andreas Nilsson.

undefined
Seimour Östervall är ordförande i Västervik Speedway och menar att de har tillstånd för sina restauranggäster.

Seimour Östervall är ordförande i Västervik Speedway:

Hur reagerade du på beskedet att det skulle kunna handla om brott mot ordningslagen?

– Jag förstår inte riktigt hur polisen tänker där. Innan vi drog igång pratade jag med kommunen om hur vi skulle kunna göra med stolar och bord och allt just med tanke på corona. Och då gjorde vi det. Sedan pratade jag med polisen som inte hade några invändningar. Jag har inte pratat med Essén, vi har ju tillstånd som gäller för slutet sällskap.

På restaurangen sitter samarbetspartners och sponsorer under matcherna.

Vad händer nu? Kommer ni att göra något annorlunda?

– Nej, det gör vi väl inte. Då måste vi i så fall få nya direktiv om att det är annat som gäller. Men jag kan inte se att vi gör det eftersom vi har ett tillstånd. Sedan pratade polisen om att det måste vara daglig verksamhet, och det har jag heller aldrig hört talas om.

Piraterna kommer också att fortsätta med sin restaurangverksamhet.

"Jag förstår inte riktigt hur polisen tänker där" säger Seimour Östervall, ordförande i Västervik Speedway.
"Jag förstår inte riktigt hur polisen tänker där" säger Seimour Östervall, ordförande i Västervik Speedway.
Karta: Hejla Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!