Andersson: "Då hade jag varit riktigt förbannad"

Efter att ha förlorat den avgörande SM-finalen med två poäng fick Västervik Speedway se rivalerna i Dackarna guldjubla på innerplanen. Morgan Andersson, lagledare i Västervik, var klarsynt och tydlig efteråt.

230926 Västerviks lagledare Morgan Andersson före final två mellan Dackarna och Västervik.

230926 Västerviks lagledare Morgan Andersson före final två mellan Dackarna och Västervik.

Foto: Jonas Ljungdahl

Speedway2023-09-26 22:41

Andersson hade en plan som skulle kulminera i att hans lag körde hem SM-guldet den här tisdagen. Så blev det inte sedan Dackarna först vunnit i Västervik i förra veckan och sedan i Målilla på tisdagskvällen. Totalt skiljde det sex poäng mellan lagen över två matcher.

– Men det var inte här vi förlorade, säger Morgan Andersson.

– Den där kvällen i Cardiff slog hårt på oss.

Andersson refererar till GP-tävlingen för en knapp månad sedan då Västerviks lagkapten Tai Woffinden skadade sig.

– Vår plan över hur vi skulle göra var klar, vi skulle haft tre toppförare med oss i den här matchen och två i förra. Nu blev det inte så och det är vad det är. Men skiljer det inte mer än såhär så förstår du vilket läge vi hade haft i så fall.

Han är snabb med att tillägga:

– Dackarna är värda det här, vi förlorar mot ett bättre lag, även om jag tycker att vi bjuder upp till en bra fight. Vi drog i alla trådar vi hade med manskapet som var tillgängligt.

Jacob Thorssell, från reservplats, var utropstecknet i Västervik i den andra finalen. Han fick dock inte köra när tävlingen – och säsongen – skulle avgöras eftersom han redan kört sina fem heat, maxantal för en reserv.

– Vi valde att tömma Jacob för att göra en push inför avslutningen men tyvärr räckte vi inte till i nomineringen, säger Andersson.

Dackarna säkrade guldet först via en fem-etta i det 14:e heatet.

– Som sagt så gör vi det bra, vi har några situationer där vi tappar lite onödiga poäng plus ett totalt fel domslut i det åttonde heatet.

I det åttonde heatet behövde domaren Stefan Andersson Skill ta till video för att se vem som var först över mållinjen av Rasmus Jensen och Bartosz Smektala. Domaren gav enpoängaren till Jensen och nollan till Smektala.

– Har jag gjort fel så får jag stå för det men jag måste göra bedömningen utifrån vad jag ser, säger domaren efter matchen.

Andersson:

– Tur att det inte blir avgörande. Hade det skiljt två poäng hade jag varit riktigt förbannad.

Tillåter du dig att bli sur och förbannad en sån här kväll?

– Jag är ganska realistisk och samtidigt är vi nu ett steg närmare guldet. Vi har inte varit i final tidigare sedan vi kom tillbaka till högstaligan, vi har bäst racing, bäst publiksnitt i år och bra koll på ekonomin.

Är du kvar som lagledare nästa år?

– Det vet jag inte. Mitt avtal löper ut och vi får se om vi kan komma överens om ett nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!