"Andos" domardebut avklarad: "Siktar mot Elitserien"

25 Är som förare och tio Är som lagledare. Nu har en ny resa börjat för Stefan Andersson Skill. I tisdags gjorde han sin första "riktiga" match som speedwaydomare. "Otroligt kul", sÀger han om det.

Stefan Andersson Skill har sadlat om till speedwaydomare. Nu har han dömt sin första tÀvling.

Stefan Andersson Skill har sadlat om till speedwaydomare. Nu har han dömt sin första tÀvling.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2020-07-29 12:02

Stefan Andersson Skill har varit lagledare för Piraterna i mÄnga Är och vunnit tvÄ SM-guld. Inför denna sÀsongen kom han tillbaka, men hoppade sedan av pÄ grund av klubbens ekonomiska problem.

Nu Àr 48-Äringen tillbaka pÄ speedwayovalerna, men som domare. Han har utbildat sig och gjorde praktik i Vetlanda. Sedan hade Stefan "uppdömning" pÄ en ungdomstÀvling i Eskilstuna. DÄ stod en kontrollant bakom och följde honom.

PÄ tisdagskvÀllen gjorde Vimmerbysonen, som bor i Motala, sin första domarinsats pÄ egen hand. Det var pÄ tÀvlingen Falco Memorial, dÀr mÄnga bra svenska förare deltog.

– Det Ă€r kul att fĂ„ vara igĂ„ng. Man fĂ„r en helt annan syn pĂ„ det. Kanske borde jag ha testat pĂ„ domare innan jag blev lagledare, för nu förstĂ„r jag pĂ„ ett helt annat sĂ€tt hur domarna har det, sĂ€ger Andersson Skill.

Han berÀttar engagerat om hur det var att döma tisdagens tÀvling.

– Det var ett par situationer, som nĂ€r Tomas H Jonasson kraschade. Jag sĂ„g inte först, men kom fram till att det inte var kontakt. Grabbarna var disciplinerade i starterna, sĂ„ det behövdes inga omstarter. Sedan var det lite svĂ„rbemĂ€strad bana, men annars en bra tĂ€vling.

– Nu Ă„ngrar jag verkligen inte att jag blev domare. Det Ă€r mer puls och anspĂ€nning Ă€n jag trodde, man har mycket att hĂ„lla koll pĂ„, fortsĂ€tter "Ando".

Var du nervös innan?

– Nja, jag var mer nervös inför praktiken i Vetlanda, men det Ă€r klart att första gĂ„ngen pĂ„ egen hand Ă€r speciell.

TÀvlingen dÄ? Det blev en kamp mellan Kim Nilsson och Linus Sundström, som bÄda körde bra. Till slut vann Sundström.

– Det kĂ€nns jĂ€ttebra mentalt att stĂ„ överst pĂ„ pallen men jag Ă€r inte helt nöjd med Ă„kningen. Det mentala tar jag dĂ€remot med mig, att vinna Ă€r viktigt, sĂ€ger Avestasonen om segern.

Han Äkte pÄ en otÀck skada i höstas, dÀr lÄrbenet bröts. Men nu Àr Sundström tillbaka och ser formstark ut. Stefan Andersson Skill Àr imponerad:

– Jag kĂ€nner med honom, för 2003 bröt jag lĂ„rbenet. Hela 2004 körde jag sedan med en mĂ€rgspik i benet. Det Ă€r inte roligt alls.

Nu Àr debuten avklarad. Om "Ando" kommer fortsÀtta döma?

– Definitivt. Jag kĂ€nde efter igĂ„r att det hĂ€r vill jag hĂ„lla pĂ„ med. I Ă„r kommer jag fĂ„ döma division 1 och ungdomsserier, men jag hoppas klĂ€ttra i framtiden. Jag siktar mot Elitserien, det vore hĂ€ftigt att fĂ„ döma de största stjĂ€rnorna, sĂ€ger han.

VÀsterviks Linus Sundström, som förra Äret körde för Piraterna, vann Falco Memorial. "Det bygger sjÀlvförtroende att vinna och jag Àr glad att jag fÄtt Äka mycket de senaste dagarna", sÀger han.
VÀsterviks Linus Sundström, som förra Äret körde för Piraterna, vann Falco Memorial. "Det bygger sjÀlvförtroende att vinna och jag Àr glad att jag fÄtt Äka mycket de senaste dagarna", sÀger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!