Andos otäcka skada: "Det blödde mycket"

Piraternas guldcoach Stefan Andersson Skill, 49 år, har speedwaykarriären bakom sig. Men än är inte dramatiken över. Nu berättar han om sin otäcka skada på jobbet.

Förre Piratlagledaren Stefan Andersson Skill berättar om sin otäcka skada på jobbet. 20 stygn fick sys i fingret och han berömmer proffsigheten han möttes av på akuten på sjukhuset.

Förre Piratlagledaren Stefan Andersson Skill berättar om sin otäcka skada på jobbet. 20 stygn fick sys i fingret och han berömmer proffsigheten han möttes av på akuten på sjukhuset.

Foto: Jens Bollius

Speedway2021-04-20 18:30

Det var för en månad sedan på Motalaföretaget Skadeteknik, där "Ando" jobbar numera efter att ha bytt från sitt förra jobb på Probaco, som olyckan var framme.

Andersson Skill skulle ta emot en plåt som han missbedömde. Plåten var vass och nästan klöv långfingret i höger hand. Blödande fick "Ando" köras till akuten på Motala lasarett.

– Jag hade tur, för ingen sena skars av. Det blev 20 stygn i fingret. Det fanns en handkirurg på akuten och de jobbade väldigt proffsigt, säger han.

Andersson Skill skadade sig mycket under sin speedwaykarriär och har redan 200 stygn i kroppen. Han vet vad det innebär att bli skadad. En gång fick han sy åtta stygn i pungen. Han har på grund av åkningen bara en testikel, den andra krossades i en av många krascher.

Ändå, inför sin 50-årsdag i september, säger sig "Ando" vara i bra form. Han har bra läkkött. Han har ingen ålderskris heller, eller ångest för att bli gammal.

Nyligen spelade han padel och kunde hålla racketen med ett nytt grepp med den skadade handen. Det sydda långfingret kan han inte riktigt räta ut.

– Jag spelade faktiskt bättre än någonsin. Padel är kul, har blivit en riktig folksport, säger speedwaylegendaren.

Stefan Andersson Skill var efter sin förarkarriär lagledare i Piraterna i tio år. Han brukar säga att det var nio superår, med många medaljer, och ett avslutande dåligt år då laget åkte ur elitserien. Under de bra åren ledde "Ando" Piraterna till SM-guld 2011 och 2013. Det var magiskt många gånger med storpublik på Dunteberget. Första SM-guldet togs i Kumla, mot Indianerna, och Motalalaget fördes sent på kvällen in med poliseskort till jublande fans på Stora torget i hemstaden. Två år senare togs guldet på hemmaplan, med 6 000 åskådare på plats mot Vetlanda.

I fjol inledde "Ando" en tredje speedwaykarriär, som domare. Han ledde ett tiotal tävlingar. I år hoppas han fortsätta döma i allsvenskan, och få chansen i elitserien om det går bra.

– Jag har fastnat för det där, att döma. Sen tittar jag mycket på speedway och följer sporten. Men jag är nöjd med att döma, säger han.

Vad säger du om Piraterna nu?

– Det känns som att de har ett lag efter plånboken igen. Jag känner inte riktigt igen de förarna som de har. Det kan bli tufft hemma utan Jonas Davidsson, han var ju rätt bra där förra säsongen. Det var ju hemma de var bra, säger Stefan Andersson Skill.

Karta: Dunteberget motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!