Så ska guldtränaren fira – konsert i Barcelona

Trött? Visst, en aning. Men framför allt glad och lycklig. Vi träffade Dackelagledaren Mikael Teurnberg på arenan dagen efter guldkvällen. Han hade precis hyllats av elever på skolan i Målilla. "Det var jätteroligt. Jag vet inte hur många teckningar barnen har gjort", säger han och spricker upp i ett stort leende.

"Kolla här..." Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg visar en videosnutt där en av finalhjältarna går med guldhatt på flygplatsen i Köpenhamn.

"Kolla här..." Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg visar en videosnutt där en av finalhjältarna går med guldhatt på flygplatsen i Köpenhamn.

Foto: Samuel Josefsson

Speedway2023-09-27 20:30

Vad blev det förresten för guldfrukost?

– Haha. Faktiskt inget speciellt. En kopp kaffe och grovt bröd. 

Inte mer än så...?

– Nä, men jag åt en god lunch tillsammans med min sambo. 

undefined
Tummen upp och dagen efter. Mikael Teurnberg visar stolt upp mästarpokalen.

Onsdagen var som väntat intensiv och hektisk. Mikael Teurnberg och Dackarna hyllades av kommunen och på agendan stod också ett besök på skolan i Målilla. Det gav ett starkt intryck. 

– Det märktes hur stort barnen tycker det här är och vad det betyder. Det är fantastiska teckningar de har gjort och så blev det lite autografskrivande också. 

Många har hört av sig till honom och gratulerat till guldet. 

– Jag fick nog 150 sms efter matchen. Jättekul. Jag tror att jag hann med att svara på alla i morse (onsdags). 

undefined
Vid ett besök på skolan i Målilla fick Dackarnas lagledare ta emot massor av fina teckningar som barnen gjort efter tisdagens SM-guld.

Vi sitter på mellanplan på Skrotfrag Arena. Självklart har han den stora och mäktiga pokalen med sig. Han fingrar på den och lutar sig närmare och tittar på alla lagnamn som är ingraverat över svenska mästare genom historien. Han fäster blicken på olika årtal, främst med de där det står Dackarna och Rospiggarna.

– Det var någon som sa när vi vann 2021 att jag troligtvis var unik, då ingen ledare vunnit med två olika klubbar. Jag vet inte om det stämmer, men kanske är det så. Jag har ju varit med att vinna både med Rospiggarna och Dackarna. 

Alla guldår har sin speciella prägel och en given plats i hans stora speedwayhjärta. Inte minst då det senaste.

– Jag värderar det här guldet väldigt, väldigt högt. Jag tror att vi tippades som fyra inför seriestarten. Det var också en viss skillnad på hur det var 2021. Då "dödade" vi mer eller mindre finalen redan i den första matchen mot Smederna. Mot Västervik var det jämnt och tight hela vägen. Det var verkligen stenhårt. 

Inte bara det. Det här guldet och finalmatcherna hade allt. Racingen höll högsta klass, både förra veckan och i tisdags. Vädret var i det närmaste perfekt. Derbyrivaliteten bidrog också till publiksuccén, med över 12 000 åskådare totalt över två matcher. Och så avslutningen, där Dackarna vann efter en rysare. 

undefined
Nöjd. Mikael Teurnberg värdesätter guldet väldigt, väldigt högt.

– Vi hade inte kunnat önska oss mer. Det var den perfekta finalen, säger Mikael Teurnberg och man ser hur nöjd och tillfreds han är. 

Trots det så har det nog inte allt hunnit sjunka in riktigt än. Att Dackarna faktiskt är mästare igen. 

– Vi har jobbat så hårt för det här och man är inne i en bubbla, men jag är så oerhört glad. Det känns fantastiskt bra. Inte bara att vi vann guld utan också på det sätt vi gjorde det. Vi vann alla matcher i både semifinal och final.

Han tystnar för en kort stund, blickar ut över den nu tomma soldränkta arenan. Det är en stor kontrast till hur det var guldkvällen, då 6377 åskådare intensivt levde sig med i dramatiken. 

Några sekunder senare lyfter han fram lagets starka karaktärer som en avgörande faktor. 

– Vi har flera riktiga fighters, som är stenhårda och inte viker en tum. Titta på såna som bland andra Lebedevs (Andzejs), Jensen (Rasmus) och Kurtz (Brady). Det är förare som aldrig ger upp och ger allt de har.

Teurnberg nämner inte minst den sistnämndes betydelse. 

– Vi hade en bra dialog under lång tid och när han kom in i laget i somras så höjde sig alla killar ett snäpp. Det kändes tydligt. 

Kurtz var också en viktig kugge i tisdagens finalavgörande där han blev Dackarnas främste poängplockare (10 poäng) tillsammans med Rasmus Jensen. 

– Titta här..., säger Teurnberg plötsligt och tar fram sin telefon och visar en videosnutt som just Brady Kurtz skickat till honom där han iklädd guldhatt glatt promenerar på väg till ett väntade flyg på Kastrups flygplats. 

Klart som sjutton att man vill visa att man blivit svensk mästare. Även i Danmark. 

Att bli mästare igen innebär såklart också att klubben satt sig i en bra sits inför nästa säsong, på flera olika plan. Då inte bara att attraktionskraften bland förarna har stärkts, utan även marknadsmässigt. 

– Det är klart att det är så. Alla vill synas med ett vinnande lag. Redan i går hade jag kontakt med flera företag och många har hört av sig och är intresserade av att samarbeta. Men det går verkligen inte att slå sig till ro bara för att vi är svenska mästare, utan det gäller hela tiden att jobba hårt. 

Lagbygget 2024. Är det något klart än?

– Nä, men vi har en grovskiss hur vi vill att det ska se ut. Flera förare i den befintliga truppen har också uttryckt att de gärna vill vara kvar. Men vi har inte skrivit något avtal med någon. Det får vi vänta med. 

Men du..., hur pass tufft var det egentligen att välja Leon Madsen före Daniel Bewley i nomineringsheaten?

– Jag ska inte säga att det var tufft, det bryr jag mig inte om. Snarare att det var svårt. Bewley är vår bäste förare, men jag gick på min magkänsla. Det fanns inte tid att fundera hit eller dit. Madsen såg extremt bra ut i sitt tidigare heat och fick fart på grejerna. Och det blev ju bra, säger Teurnberg och skrattar. 

Visst. I par med Rasmus Jensen fixade han en femetta och säkrade guldet till Dackarna.

Finns det några planer hur guldet ska firas för egen del?

– Det blir längre fram. Jag och min sambo Lotta ska åka på en weekendresa till Barcelona i november. Du vet, jag älskar 80-talsmusik och särskilt då Modern Talking. Vi ska dit och gå på konsert. Det ska bli hur kul som helst. 

Det är med andra ord läge för en ny guldkväll.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!