Bekräftat: Storstjärnan missar returen mot Lejonen

Förra veckan var Maciej Janowski briljant när han krossade motståndet i sina heat. Nu tvingas Dackarna klara sig utan den polske stjärnan i returen på tisdag: "Det är ett benbrott i foten", säger lagledaren Mikael Teurnberg.

Maciej Janowski missar matchen mot Lejonen på tisdag. Den polske stjärnan har ett benbrott i en fot. Här ses han i samspråk med lagkamraten Rasmus Jensen.

Maciej Janowski missar matchen mot Lejonen på tisdag. Den polske stjärnan har ett benbrott i en fot. Här ses han i samspråk med lagkamraten Rasmus Jensen.

Foto: Haris Dreco

Speedway2023-09-11 10:59

Det var sent i söndags kväll som nyheten kom att Janowski fått en smäll på ena benet under en match i Polen. I ett tidigt skede befarades ett benbrott i foten. Och nu är det konstaterat. Det innebär att Janowski missar tisdagens semifinal i Målilla. 

Det är såklart ett mycket hårt slag för Dackarna. 

Mikael Teurnberg berättar att han inte varit i kontakt med Maciej Janowski, men att han pratat med hans manager och bror om läget och om vad som har hänt.  

– Det är tråkigt för honom. För oss handlar det nu om att koppla bort det och bara fokusera på det vi ska göra och det vi kan påverka. Inget annat. Vi har en semifinalretur att köra – och vi är 15 heat från en finalplats. Vi ska göra precis allt vad vi kan för att ta oss dit. 

Utan Maciej Janowski i laget kommer Dackarna att köra riders replacement. 

– Det var lite tur i oturen att han körde så pass bra i första matchen i Gislaved. Hans snitt höjdes, vilket innebär att Lebedevs (Andzejs), Jensen (Rasmus), Kurtz (Brady) och Hjelmland (Filip) får köra riders för honom. Det är bara Daniel Bewley som inte får göra det, då han har högre snitt. 

Får ni ta en ersättare för Janowski?

– Ja, vid skada får man ta in en ny förare på 28 dagar. Men det är inget vi gör nu. Det går inte att plocka in någon, bara sådär på kort varsel. Nu koncentrerar vi oss bara på tisdagens match och laddar för fullt inför den.

Dackarna stod för en mycket stark prestation förra veckan och skaffade sig då ett bra utgångsläge. Vinst med 49–41.

– Vi gjorde det väldigt bra, men åtta poäng är ingenting vi kan luta oss emot. Samtidigt är det förstås bra att ha med sig. 

Vad blir viktigast för er i returen?

– Jag tror precis som senast att det viktigt att vi får en bra start och att vi hänger med bra från början. Det kan vara mycket nerver inblandat i en sån här match. 

På tisdag körs även den andra semireturen mellan Rospiggarna och Västervik. Där har Västervik med sig 16 poängs försprång. 

Dackarnas lag: 1) Brady Kurtz, 2) Maciej Janowski (Riders Replacement), 3) Rasmus Jensen, 4) Daniel Bewley, 5) Andzejs Lebedevs, 6) Filip Hjelmland, 7) Ludvig Lindgren. 

Lejonen: 1) Jaroslaw Hampel, 2) Dominik Kubera, 3) Oliver Berntzon, 4) Batosz Zmarzlik, 5) Matias Nielsen, 6) Casper Henriksson, 7) Daniel Henderson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!