Berntzon hyllas efter succén: "Speedwayens finrum"

Oliver Berntzon är klar för VM-serien i speedway nästa år. "Jag är inte förvånad", säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Oliver Berntzon kom tvåa i VM-kvalet och säkrade därmed en plats i GP-serien 2021.

Oliver Berntzon kom tvåa i VM-kvalet och säkrade därmed en plats i GP-serien 2021.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2020-08-23 15:30

Under normala år brukar vägen till en GP-plats vara lång och svår. Men på grund av coronapandemin har inga kval kunnat köras den här sommaren, utan varje lands förbund fick istället nominera en förare till det avgörande VM-kvalet i kroatiska Gorican.

Svemo satsade på Oliver Berntzon. Det var ett bra val, skulle det visa sig.

I tufft sällskap blev han bara besegrad av den rutinerade slovenen Matej Zagar. Polacken Krzysztof Kasprzak knep den sista GP-platsen.

– Det har varit en lång väg. Jag kom fram väldigt tidigt som junior och fick chansen i VM-kvalet redan 2014. Sedan dess har jag haft mycket skador. Det har varit en tuff väg tillbaka. Jag hade lite tur i dag, men det var upprättelse, säger Berntzon till speedwaygp.com.

Efter succén i Kroatien var det många som hyllade Oliver Berntzons insats. Bland annat Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

– Jag ringde Oliver på kvällen och han var överlycklig. Det här är något som han har strävat efter under en lång tid. GP-serien är verkligen speedwayens finrum.

– Jag är imponerad av Olivers insats i Kroatien, men jag är inte förvånad. Under mina tre säsonger som lagledare har han utvecklats flera steg. Han är mer mogen nu och tar fler rätt beslut på banan, säger "PK".

Vad krävs för att Berntzon ska lyckas i GP-serien nästa år?

– Rent krasst handlar det om pengar. På den yppersta eliten har förarna de allra bästa förutsättningarna. Titta bara på Dudek och Janowski. De kan välja mellan tio olika cyklar och de har flera mekaniker. Då blir det bra i längden.

– Oliver måste stärka upp sitt team, annars går det bara konkurrera till en viss gräns. På så sätt har han ett tufft jobb framför sig. Han måste helt enkelt få in mer sponsorpengar. Fysiken är det inget fel på. Där står sig Oliver väldigt bra jämfört med de andra toppförarna.

Peter Karlsson körde själv 50 GP-tävlingar under sin aktiva karriär. Han nådde som bäst en sjätteplats i VM-serien.

– När jag tänker tillbaka var det allt runtomkring som felade för mig. Jag hade inte resurserna som krävdes för att ta det där sista steget. Nu för tiden är det ännu mer pengar i rullning. På så sätt har det blivit ännu tuffare att konkurrera i världstoppen.

Det återstår att se hur Oliver Berntzon kommer klara sig i GP-serien 2021. Nu är det först och främst fokus på årets säsong.

På tisdag har Dackarna hemmamatch mot Lejonen.

– Då är Oliver tillbaka i laguppställningen, säger Peter Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om