Beskedet: Inga svenska förare slÀpps till Polen

Polens högstaliga i speedway Àr tÀnkt att starta den 12 juni. NÄgra svenska förare, som Àr kontrakterade av svenska klubbar, kommer de polska lagen dÀremot inte ha tillgÄng till. Svemo beslutade under fredagen att ogiltigförklara de svenska förarnas utfÀrdade starttillstÄnd i Polen.

Dackarna behöver inte slÀppa ivÀg sina svenska förare till Polen.

Dackarna behöver inte slÀppa ivÀg sina svenska förare till Polen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2020-05-01 16:14

Ekstraliga, som Àr den högsta speedwayligan i Polen, ska ha premiÀr den 12 juni och köras utan publik. Samma sak gÀller de tvÄ andra speedwayligorna i Polen, Àven om de har ett senare startdatum.

MÄnga svenska förare som ocksÄ kör i Polen har stÄtt inför ett dilemma dÀr de varit tvungna att vÀlja mellan Sverige och Polen. Alla förare som planerat att köra i Polen hade i sÄ fall lÄsts till just den ligan och inte kunnat köra i nÄgot annat land, pÄ grund av situationen med coronapandemin.
"Klubbarna och det polska förbundet har stÀllt krav pÄ de förare som vill delta i de polska serierna. Kraven Àr att de mÄste flytta till Polen, sitta tvÄ veckor i karantÀn och inte tillÄtas att Äka hem sÄ lÀnge karantÀnkravet finns kvar", skriver Svemo Track Racing i ett pressmeddelande.

Under fredagen kom just Svemo Track Racing ut med ett tydligt besked dÀr man gjorde klart att inga svenska förare som har kontrakt med svenska klubbar kommer att slÀppas ivÀg till Polen. Beslutet Àr, enligt Svemo, fattat med anledning av att ingen vet nÀr allt Àr över och att det vÀckt en oro hos förare och deras familjer.
"Svemo Track Racing har i samrÄd med berörda förare som har kontrakt med Svenska klubbar dÀrför valt att meddela det polska förbundet att dessa förare inte kommer att vara tillgÀngliga för de polska serierna sÄ lÀnge ovan restriktioner finns. DÀrför har de redan utfÀrdade starttillstÄnden ogiltigförklarats med anledning av Àndrade förutsÀttningar. Alla svenska förare kommer att vara tillgÀngliga för de polska serierna igen nÀr grÀnserna öppnas och det inte finns nÄgra restriktioner", skriver Svemo.

Tony Olsson, Grenchef Svemo Track Racing, sÀger sÄ hÀr:

– Detta Ă€r sĂ„klart ett vĂ€ldigt trĂ„kigt beslut att ta och det pĂ„verkar mĂ„nga, men vi mĂ„ste sĂ€kerstĂ€lla sĂ„ att förarna kan vara tillgĂ€ngliga för vĂ„ra svenska klubbar dĂ„ vi fortfarande har förhoppningar att komma igĂ„ng med vĂ„ra egna serier nĂ„gon gĂ„ng under sommaren.

StjÀrnan Fredrik Lindgren, som inte har nÄgot kontrakt med nÄgon svensk klubb, fÄr dÀremot köra i Polen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!