Smederna körde hem SM-guldet: "Femstjärnig insats"

”SM-guld, SM-guld, SM-guld”. Jublet från de tillresta fansen i Gislaved ville aldrig ta slut efter att Smederna vunnit även den andra finalen och tagit hem guldet, efter att ha vunnit dubbelmötet med 95–84.

Två av Smedernas tre lagledare Jimmy Jansson och Jerker Eriksson kramas efter SM-guldet i Gislaved.

Två av Smedernas tre lagledare Jimmy Jansson och Jerker Eriksson kramas efter SM-guldet i Gislaved.

Foto: Joakim Serrander

Speedway2022-10-05 09:46

Smederna är svenska mästare för sjätte gången i klubbens historia.

Laget hade inför finalreturen i Småland vaskat om rejält bland västarna där bland annat Kacper Woryna och Robert Lambert körde med väst nummer två respektive fyra medan lagkaptenen Michael Jepsen Jensen körde som en av tre "heatledare" i nummer tre.

Fem poängs ledning, 47–42, efter första mötet kunde snabbt ätas upp. 

Men under tisdagskvällen visade Smederna att de var med direkt från start.

Förre Lejonenföraren Robert Lambert hade en sanslöst fin afton och körde hem 12 poäng för Eskilstunaklubben.

Från sitt fjärdespår chockade han Lejonens suverän Bartosz Zmarzlik från start i det tredje heatet och kunde sedan bärga hem en fyrtvåa efter att Michael Jepsen Jensen tagit hand om tredjeplatsen.

När sedan Woryna och lagkamraten Grzegorz Zengota körde hem kvällens första femetta hade Smederna ledningen med 8–16 och totalt 50–63.

– Vi har kommit iväg bra och förivrar oss inte i första sväng utan vi är ganska smarta. Sedan ser jag att glöden finns där ikväll. De kommer göra allt för att vi ska vinna, säger lagledaren Jerker Eriksson till Cmore.

Daniel Bewley flög därefter fram i första kurvan under det sjätte heatet och fick med sig Woryna tätt efter. Duon körde hem lagets andra femetta. 

Då var det totala ledningen 17 poäng.

Även om hemmalaget repade sig och tog en femetta i det åttonde heatet av Dominik Kubera och Bartosz Zmarzlik så svarade Smederna upp med ännu en femetta. 

Om SM-guldet inte var helt klart i det tolfte heatet när Bewley fixade två poäng så var det definitivt klart i det efterföljande heatet när lagkaptenen Michael Jepsen Jensen körde in samma skörd vilket gjorde att vild glädje utbröt bland smedfansen.

– En femstjärnig insats, jublar lagledaren Jerker Eriksson efter segern 48–42.

Hans kollega Jimmy Jansson var rörd till tårar efter att Smederna kört hem ytterligare ett SM-guld.

– Vi är noga när vi värvar ihop laget. Det handlar inte bara om snitt utan också om vilken typ av förare det är, hur de är mentalt och hur de är som grabbar. Vi jobbar hårt i Eskilstuna och många skojar om att vi är många ledare. Men fem raka finaler, fyra guld talar sitt tydliga språk – det vi gör är inte fel i varje fall.

Britten Robert Lambert var bäste smedförare under den andra finalen med sina 12 poäng.
Britten Robert Lambert var bäste smedförare under den andra finalen med sina 12 poäng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!