Chockbeskedet: Aspgren tvingas avsluta karriären

Varje dag känner Pontus Aspgren, 32, smärta i sin nacke. Nu tvingas smedstjärnan avsluta karriären. "Till slut kunde jag inte ljuga för mig själv mer. Jag tvingades inse att det inte funkar", säger han.

Smedernas stjärna Pontus Aspgren tvingas sluta.

Smedernas stjärna Pontus Aspgren tvingas sluta.

Foto: Erik Kruse (Montage)

Speedway2023-04-19 15:16

Pontus Aspgren har varit med och lett Smederna till fyra SM-guld och ett SM-silver under sina år i klubben.

Men fjolåret fick 32-åringen i stort sett helt förstört på grund av en krasch i Tyskland som ledde till att smedstjärnan slog upp sin gamla nackskada.

Och nu tvingas Aspgren meddela att speedwaykarriären är över, för gott. Beslutet offentliggjordes i ett Instagram-inlägg med ordet "avsked".

– Jag har levt med och för speedway sedan jag var en liten grabb på sex, sju år. Jag har alltid velat göra det här, det är det roligaste som finns och sedan att inte själv få bestämma när man känner sig färdig, utan att kroppen säger stopp, är riktigt tufft. Det är med stor sorg jag fått ta det här beslutet, säger Pontus Aspgren till Eskilstuna-Kuriren.

Nackproblemen började redan efter en krasch i oktober 2019. Då gick dock smärtan att hantera, med rätt sorts träning, underhåll av nacken och ett lämpligt coronauppehåll, berättar Pontus.

Men efter den senaste smällen inför fjolårssäsongen har skadan förvärrats.

Och trots en lång rehab och ett comebackförsök tvingas Aspgren ge upp karriären, bara 32 år gammal.

– Så fort jag kom på hojen, så kände jag att det inte gick mer. Jag får så mycket värk. Jag tränade i Eskilstuna i torsdags och fick ont både torsdag kväll och fredag morgon. Jag bestämde mig ändå för att träna i Avesta på söndagen och det gick okej, men jag fick ont mellan körningarna och efteråt. Så med två veckor kvar klarade jag inte ens av att anstränga mig, så det var egentligen under tisdagen som jag tog det här tuffa beslutet.

undefined
Pontus Aspgren har varit med och lett Smederna till fyra SM-guld och ett silver.

Hur var det att fatta det här beslutet?

– Det är det tuffaste beslutet jag har varit tvungen att ställas inför någonsin. Jag har dragit på det här, jag visste väl i princip efter träningen i torsdags att det inte skulle gå mer. Men jag ville ge det en chans och ville väl inte ta något beslut, men till slut kunde jag inte ljuga för mig själv mer. Jag tvingades inse att det inte funkar. 

Kan du beskriva smärtan?

– Jag har ont i nacken varje dag, även om det är betydligt bättre olika dagar. Men egentligen har jag väl haft ont i nacken sedan 2019, men nu har det blivit att varje gång jag anstränger mig så får jag rejäl kramp från axlarna hela vägen upp till bakhuvudet och det leder till spänningshuvudvärk och sådana saker, säger Aspgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!