Då kommer det nytt besked om speedwaysäsongen

Antonio Lindbäck bröt sitt kontrakt med Masarna – för att kunna köra i Polen. Frågan är om Dackarna riskerar att hamna i samma situation? "Nej, det är jag rätt säker på att vi inte kommer göra", säger klubbens ordförande Thomas Karlsson.

I början av nästa vecka väntas ett nytt besked om att den svenska säsongen skjuts upp. Frågan är hur länge?

I början av nästa vecka väntas ett nytt besked om att den svenska säsongen skjuts upp. Frågan är hur länge?

Foto: Michael Nordin

Speedway2020-05-09 14:17

Det är väntans tider för alla speedwayförare. Det enda vi vet är att högstaligan i Polen drar igång i juni. För att kunna köra där har Antonio Lindbäck brutit sitt kontrakt med Masarna.

– Det sätter oss så klart i en tuff sits då en av våra bästa förare försvinner, han är ju dessutom en publikfavorit. Samtidigt har vi förståelse för att förarna vill köra och få in pengar, sa lagledaren Stefan Bäckström när beskedet kom häromdagen.

I Dacke-truppen har Oliver Berntzon och Jacob Thorssell kontrakt med polska klubbar. Men för att få starttillstånd i Polen krävs att de bryter sina kontrakt med Dackarna.

Den risken är liten, enligt Thomas Karlsson.

– Eftersom både Oliver och Jacob tillhör klubbar i andraligan kommer det förmodligen inte bli aktuellt. Om jag förstått saken rätt kommer inte den ligan sätta igång än på ett tag. De klubbarna har inget lukrativt tv-avtal, utan de behöver ha publik på arenorna. Precis som här i Sverige.

– Jag har förståelse för att Antonio väljer att köra i Polen under de här förutsättningarna. Där finns pengarna och han är dessutom med i GP-serien. Om restriktionerna släpper är jag ganska säker på att han kommer återuppta körningen i Masarna. På så sätt är inte det här någon stor grej egentligen.

undefined
Oliver Berntzon.

Enligt den nuvarande planeringen ska elitserien i speedway starta 2 juni. Så lär det inte bli.

På måndag har klubbarna ett nytt möte om framtiden. Ett besked kommer troligtvis på tisdag eller onsdag.

– Det är svårt att spekulera i dessa tider, men min gissning är att hela juni är körd, säger Thomas Karlsson.

Hur tänker ni med träningar framöver?

– Banan är klar och ska besiktas i den kommande veckan. Därefter ska vi försöka sätta igång med träningarna, så länge inte trycket på sjukvården i Kalmar län är för högt. Vi tänker inte sätta sjukhusen i klistret. Risken för skador är ändå ganska stor i speedway. Det måste vi ta hänsyn till.

undefined

Det största glädjeämnet just nu är det så kallade "Dackeupproret", där klubben säljer fiktiva biljetter till den tänkta hemmapremiären mot Västervik. Enligt den senaste statistiken har det sålts 3 177 biljetter. Ekonomiskt betyder det cirka 130 000-140 000 kronor.

– Helt fantastiskt! Det är riktigt häftigt att folk ställer upp på det här sättet, säger Thomas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!