Dackarna föll - Smederna tog hem guldet

Skulle det omöjliga kunna ske? Skulle Dackarna kunna vända på steken hemma i finalreturen mot Smederna? Nej, det var aldrig något snack på G&B Arena när Smederna tog sitt tredje raka SM-guld.

Gomolski deppar efter att hans Dackarna inte klarat av att vända det stora underläget i finalreturen mot Smederna.

Gomolski deppar efter att hans Dackarna inte klarat av att vända det stora underläget i finalreturen mot Smederna.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Speedway2019-09-25 20:39

Dackarna välkomnade Eskilstuna Smederna till G&B Arena under onsdagen för returen i finalmötet mellan lagen. Dackarna hade ett 18-poängsunderläge att ta igen efter tisdagens förlust (54–36) borta i Eskilstuna men lyckades aldrig ens komma nära.

I heat ett ställdes Dackarnas Maciej Janowski och Piotr Pawlicki mot Smedernas Fredrik Lindgren och Gleb Chugunov. Lindgren tog en tidig ledning där men efter att Janowski gått omkull i den näst sista kurvan tvingades man till en omstart utan Janowski. I omstarten var Lindgren återigen snabbast och kom i mål först med Pawlicki bakom sig. Smederna vann därmed det första heatet med 4–2. 

För Dackarna kom Kacper Gomolski och Frederik Jakobsen ut i heat två mot Alexander Woentin och Pontus Aspgren. Det blev Aspgren som tog trean medan Jakobsen tog tvåan och Gomolski ettan. Heatet slutade 3–3. 

Smedernas Michael Jepsen Jensen och Andzejs Lebedevs var urstarka i heat tre och tog kvällens första femetta. Där och då kändes det nästan kört för Dackarna. Värre blev det när Smederna tog hem det fjärde med 4–2 där Patryk Dudek tog tvåan för Dackarna. Ställningen dittills var 16–8 för Smederna.

Frederik Jakobsen och Piotr Pawlicki ordnade fyra poäng för Dackarna i heat fem och knappade igen lite på Smederna men i det sjätte heatet visade Lindgren återigen varför han är Sveriges bästa förare och tog heatsegern relativt enkelt. Berntzon tog tvåpoängaren med Chugunov bakom sig, vilket gav Smederna segern med 4–2. 

Det blev 3–3 i det sjunde heatet när Janowski och Pawlicki tog två respektive en poäng. Det åttonde heatet då? Det vann Smederna vann med 4–2 tack vare Pontus Aspgrens heatseger. Oliver Berntzon kom tvåa och Thorssell sist. 

I heat nio var Dackarnas Dudek och Gomolski tvungna att ta en femetta för att Smederna inte skulle kunna fira SM-guldet redan då. Tyvärr för Målillalagets del så tog suveräna duon Chugunov och Lindgren en femetta och därmed var det tredje raka SM-guldet för bortalaget klart med ställningen 34–20. 

Resten av matchen var mer en transportsträcka och slutresultatet skrevs till 53–37 för Smederna.
– Det är kasst att vi gör våra sämsta matcher i finalen. Smederna gör allt rätt och är som bäst i finalen, medan vi gör tvärtom, säger den besvikna Dackelagledaren Peter Karlsson.

Poäng, Dackarna: Maciej Janowski 7, Piotr Pawlicki 5, Oliver Berntzon 5, Jacob Thorssell 5, Patryk Dudek 4, Kacper Gomolski 1, Frederik Jakobsen 7. 

Läs mer om matchen senare under kvällen. 

Janowski efter att ha gått omkull i det första heatet.
Janowski efter att ha gått omkull i det första heatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!