Dackarna föll tungt i derbyt: "Har inte flytet som behövs"

Marginalerna på fel sida. Och nya skadebekymmer. Nej det vill sig inte för Dackarna. I derbyt hemma mot Västervik blev det förlust med 47–42. "Vi har inte det flytet som behövs", konstaterade Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg efter lagets fjärde raka förlust.

Tomas Jonasson kraschade i sitt första heat och fick avbryta matchen.

Tomas Jonasson kraschade i sitt första heat och fick avbryta matchen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-07-02 21:26

Med Brady Kurtz tillbaka i truppen hade Dackarna fullt lag för första gången på länge. Kurtz inledde kvällen med en andraplats i sitt första heat där Robert Lambert vann för Västervik, men Timo Lahti såg till att Dackarna klarade 3–3.

Så kom det andra heatet som fick en dramatisk avslutning. Västervik hade 4–2 att gå på då Anton Karlsson satsade för att köra om Tomas Jonasson. Det ville sig inte bättre än att Karlsson fick ett kast och körde på Jonasson. Dackeföraren for in i sargen precis före mål och låg kvar en stund på banan. Efter att ha tagits hand av sjukvårdspersonal fick han handen lindad och tvingades avbryta matchen.

– Det är sådan otur. Tomas såg ut att ha fått upp farten ikväll, men så kraschar han och får lämna med en handled som befaras vara bruten. Väldigt trist för Tomas och för oss i matchen, sa Teurnberg.

– Det var oturligt. Vi båda fightades om att komma tvåa så fick jag som sagt ett kast och körde in i honom, säger Anton Karlsson.

Kraschen såg otäck ut från läktaren och publiken höll andan. Jonasson blev liggande ett tag samtidigt som en ambulans rullade in på banan. Med tiden så reste sig Jonasson upp av egen maskin och såg ut att må bra efter omständigheterna.

– Det är alltid läskigt när en förare ligger kvar. Men jag gick fram till honom så fort jag kunde för att se om han var okej. Jag bad om ursäkt i samma veva.

Hur går tankarna sådär när man vet att man orsakat att någon kraschar sådär?

– Det är aldrig roligt såklart, men i speedway så händer sånt. Jag har också kraschat och man vet att ingen förare gör något sådant med flit. 

undefined
Matias Nielsen i täten för Västervik.
undefined
Drygt 2700 åskådare såg derbyt på Skrotfrag Arena.
undefined
Rasmus Jensen svalkar sig mellan heaten.
undefined
Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.
undefined
Robert Lambert körde bäst för Västervik.
undefined
Livat på läktarplats.

Eftersom Jonasson körde på reservplats fick han inte ersättas i sina två återstående heat. Dackarna höll ändå jämna steg länge. Efter sju heat var de i underläge med 22–19, men såg ut att kunna vända då Rasmus Jensen och Ryas Douglas hade en "femetta" på gång i åttonde heatet.

– Då fick Ryan Douglas ett oturligt stopp och heatet slutade 3–3 istället. Sådant har man inte råd med mot ett bra lag som Västervik.

Lägg där till att Dackarna fick se sig omkörda i ett par heat till. Filip Hjelmland var bland annat på väg att slå Robert Lambert i det nionde heatet, men tappade andraplatsen på sista varvet.

Efter pausen kom så det avgörande rycket av gästerna. Robert Lambert och Mads Hansens "femetta" i heat 12 betydde 40–31 totalt.

Dackarna knappade in något, men föll ändå med fem poäng till slut.

– Det var skönt att vi knappade in lite på slutet i alla fall. Det går att plocka in returen.

Sedan tidigare stod det klart att Rasmus Jensen missar onsdagens match för Dackarna. Han ersätts av David Bellego.

– Tomas Jonasson kan inte köra så Avon van Dyck går in på hans plats.

Västerviks lagledare Morgan Andersson var nöjd efter segern i Målilla.

– Jag är jäkligt imponerad av grabbarna. Det här var riktigt bra gjort. Vi tog nio heatsegrar, det är starkt, säger Andersson efteråt.

Poängen:

Dackarna: Rasmus Jensen 11, Daniel Bewley 10, Brady Kurtz 8, Ryan Douglas 5, Timo Lahti 4, Filip Hjelmland 2, Tomas Jonasson 2.

Västervik: Robert Lambert 13, Max Fricke 10, Matias Nielsen 8, Jacob Thorssell 7, Mads Hansen 7, Anton Karlsson 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!