Dackarna tappade segern i sista heatet mot Smederna

Det såg ut som att Dackarna skulle få mig sig alla poängen hem från Eskilstuna i mötet mot serieledande Smederna. Men hemmalaget vände matchen i det sista heatet och vann med 46–44.

Dackarna föll borta mot Smederna.

Dackarna föll borta mot Smederna.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2021-08-10 20:49

Förutsättningarna inför tisdagens toppmatch i Bauhaus-ligan var klara. Eftersom Dackarna vann det första mötet med Smederna tidigare i somras (seger 48–42) hade man sex pluspoäng att gå på när det gällde bonuspoängen. 

Dackarna kom ut starkt. Under de fyra första heaten var det faktiskt en dackeförare som var först över mållinjen varje gång. Men de tre inledande heaten slutade ändå 3–3, efter att Smedernas två förare lyckats plocka två- och enpoängaren. 

Det var först i det fjärde heatet som Målillalaget fick ett poängövertag, när Luke Becker och Maciej Janowski ordnade 4–2. Becker vann heatet medan Janowski kom trea. 

Tai Woffinden fick en tung start på sin debut i dackevästen och nollade i sitt första heat. I det femte heatet, som var hans andra, blev det dock två poäng. Pontus Aspgren vann heatet och Jacob Thorssell kom in som trea, vilket gav 3–3 igen och en ledning för gästande Dackarna med 14–16. 

3–3-heaten fortsatte att avlösa varandra. Både det sjätte och det sjunde slutade oavgjort och matchen stod och vägde (20–22).

Då klev Woffinden fram och vann sitt första heat som dackeförare. Engelsmannen körde om Grigorij Laguta i början på det åttonde heatet och säkrade heatsegern. Jacob Thorssells tredjeplats innebar samtidigt att Dackarna återigen fick ett poängövertag och utökade ledningen med två poäng. 

I heat nio såg det till slut ut som att Smederna skulle ta sitt första poängövertag för kvällen. Andzejs Lebedevs och Gleb Chugunov kom iväg mycket bra framför Dackarnas Doyle och Bogdanowicz. Då började jakten. Doyle tog sig först förbi Chugunov – och vräkte sig sedan förbi Lebedevs i sista sväng och vann heatet. 3–3 ännu en gång, alltså.

I pausen stod det 25–29 till fördel för Dackarna. 

Den fördelen blev dock mindre direkt efter pausen. Jepsen Jensen vann heatet före Woffinden och Lebedevs, vilket gav Smederna 4–2. 

Stekhete Jason Doyle fortsatte sin segersvit och vann det elfte heatet, med Aspgren och Stark bakom sig. Bogdanowicz fortsatte i sin tur att ha det tungt och lyckades inte plocka någon poäng för Dackarna den gången heller.

Men inför nomineringsheaten blev det en scenförändring. I det tolfte heatet fick Smederna jubla åt kvällens första femetta. Chugunov och Laguta vann före Thorssell och Janowski. Helt plötsligt var det istället hemmalaget som var i ledning inför de tre avslutande heaten (37–35). 

3–3 blev det i heat 13. Becker vann före Lebedevs och Stark, efter ett spännande heat där Becker körde bra och tog sig om Lebedevs för att knipa heatsegern.

Thorssell och Janowski rivstarade kvällens näst sista heat och hade ett femett-läge tidigt in. Det läget tog man vara på. Smederna jagade men nådde inte ikapp och tappade sin ledning i matchen (41–43). 

Woffinden och Doyle avslutade för Dackarna och behövde bara göra jobbet. Det lyckades man inte med. Laguta flög fram och vann med stor marginal samtidigt som Aspgren lyckades hålla GP-förarna i Dackarna bakom sig. Och i det sista heatet lyckades Smederna alltså vända och vinna matchen med 46–44. 

Bonuspoängen gick däremot till Dackarna.

Smederna–Dackarna 46–44

POÄNG SMEDERNA

1) Michael Jepsen Jensen – 6

2) Grigorij Laguta – 10

3) Gleb Chugunov – 9

4) Andzejs Lebedevs – 6

5) Pontus Aspgren – 11

6) Max Belsing – 

7) Johannes Stark – 4

POÄNG DACKARNA

1) Maciej Janowski – 7

2) Luke Becker – 8

3) Tai Woffinden – 7

4) Jacob Thorssell – 9

5) Jason Doyle – 13

6) Max Bogdanowicz – 0

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!